25 квітня 2022

Kingdom Hearts - Final Mix


Дуже давно наклав оком на цю гру, і хоч вона в мене вже була в ліцензії на PS2, чомусь так і не наважився почати. Тож час спливав, аж раптом я натрапив на неї в "Epic Games Store", ще й у складі МЕГА збірки "Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX" (в яку, крім першої частини увійшли ще 5-ть ігор серії). Що тут казати, тоді в мене вперше встав на цей магазин...
Крім того, присутня тут версія саме першої частини - не чистий оригінал, а "Kingdom Hearts - Final Mix", по-суті ремастер із покращеними звуком та графікою, і можливо ще й з ігровими доповненнями.

Отож, для тих хто не в курсі про цю гру, і вперше бачить обкладинку, відповідаю на головне питання: "Ні, вам не здалося, тут і справді Гуффі і Дональд поруч із якимись анімешними персонажами". Насправді ця ігрова серія є кросовером всесвітів "Disney" і "Final Fantasy".
"Що за маячня?!", скажете ви, і я з вами можливо погодився б, якби не знав специфічність японської ігрової індустрії. Тож ще до старту я розраховував на те, що гра виявиться не дитячою, та можливо навіть мозковиносною.

"Kingdom Hearts" розповідає про хлопака на ім'я Сора, та його друзів: дівчинка Кайрі і парубок Ріку. Вони живуть на тропічному острові, разом із іншими дітлахами (однією з яких є Селфі, з "Final Fantasy VIII"), і мріють попливти на власноруч збудованому плоті у Всесвіт за океаном, бо їх острів це єдина відома їм місцина. Проте, Сорі сниться дивний сон, в якому все поглинає темрява, але щось підказує йому, що замість боротьби, він мусить прийняти її. Згодом, на їх острів налітає страшний ураган, Сора стає свідком того як його друзі просто розчиняються у повітрі, а його самого скажений вітер підхоплює і викидає в небо.
В цей же час, у всесвіті-королівстві, васал Дональд Дак отримую листа від короля - Міккі Мауса, про те що йому довелося зникнути через загрозу їхньому виміру, але він хоче щоб той відправився на пошуки володаря Клинкового Ключа. Тож Дональд, взявши із собою головного охоронця палацу - Гуффі, вирушає у подорож, на кораблі що може подорожувати між світами (який побудували Чіп та Дейл).
Сора оговтується за ящиками в провулку, у якомусь невідомому місті, а знаходить його жовтий пес Плутто. Згодом вдається дізнатися, що багато світів почали зникати, спершу бувши атакованими темними створіннями - безсердечними. А місто в якому перебуває Сора виявляється притулком для тих чиї світи зникли. Тут можна зустріти персонажів із всесвітів "Final Fantasy": Скаул (VIII), Юфі (VII), Айрін (VII) та Сід (VII). Саме вони пояснюють Сорі, що Клинковий Ключ обрав його своїм володарем. Це такий собі меч, у формі ключа. Який крім знищення безсердечних може ще й зачиняти Брами Світів, через які і відбувається вторгнення цих темних сутностей. Кожен Всесвіт має таку Браму, і на долю Сори випало знайти їх в кожному Світі і зачинити.
Власне, раніше всі Всесвіти (виміри) були відокремлені від інших, а про саме існування безлічі інших Світів знали лише одиниці, і тримали це в таємниці. Але щось трапилось, і Світи стали поєднані між собою, що з одного боку дозволило подорожувати між ними, а з іншого - на кожний Світ почалась навала темних істот.
Тож врешті зустрівшись і об'єднавшись із Дональдом та Гуффі, ця трійка рушає на пошуки короля Міккі, друзів Сори, та Брам Світів... і так, це був лише вступ.

Подорожувати нам доведеться здебільшого по Діснеївськими Світами: "Alice in Wonderland" (1951), "Tarzan" (1999), "Hercules" (1997), "The Many Adventures of Winnie the Pooh" (1977), "Aladdin" (1992), "Pinocchio" (1940), "The Little Mermaid" (1989), "The Nightmare Before Christmas" (1993), "Peter Pan" (1953), плюс три оригінальні Світи. Причому локації в грі просто фантастично копіюють аналогічні місцини з вищеперелічених анімаційних фільмів. Також ми зустрінемо і купу-купезну знайомих нам Діснеївських персонажів, і навіть не тільки з перерахованих Світів, бо багато хто вже втратили свою домівку (наприклад: 101 Далматинець, Мерлін, Дамбо...). Також варто зазначити, що лише два Світи трансформують зовнішній вигляд Сори, Дональда та Гуффі - це "Русалонька", та "Жах перед Різдвом".

В роботах корпорації Дісней особливу роль завжди відігравали поганці, які часто викликали навіть більше симпатій ніж головні герої (як мінімум за свою харизматичність). І в "Kingdom Hearts" на це не могли не зважати, продемонструвавши союз поганців різних Діснеївських Світів, на чолі з Малефісентою, із "Sleeping Beauty" (1959). А об'єдналися вони для того, щоб за допомогою безсердечних встановити свою владу над всіма вимірами.

Що до ігрового процесу. Це Екшен-РПГ, із Рубанкою в якості бойової системи. Але найголовнішою складовою цієї гри я вважаю саме дослідження Світів, бо є дуже багато чого прихованого, в тому числі і колекційні предмети. Місцями також є й пазли. Бектрекінг теж на місці, бо є багато ділянок куди неможливо потрапити із базовими вміннями.
Під керуванням у нас завжди тільки Сора, а в команді майже завжди Дональд та Гуффі. Проте іноді випадає можливість змінити когось із основних компаньйонів на зумовленого поточним Світом (Аладдін, Арієль, Пітер-Пен...).
Звісно без прокачки ця гра не була б РПГ, плюс екіпірування себе та компаньйонів. Ще є можливість використання комбо-ударів, магії, особливих умінь та призову помічників (Джин, Бембі, Сімба...). Тобто, так, крім дослідження Світів, гравцю доведеться вивчати ще й саму гру.
Дуже корисним є Книга записів, яка заповнюється у міру проходження, та надає інформацію про персонажів, ворогів і історію в цілому.
Так як я грав в "Final Mix" версію (ремастер), то звісно вигляд і звук в грі дуже файні, але я все одно не очікував, що аж настільки. Музика - атмосферна і чудово задає настрій для кожної локації і події. А якість портування на ПК, мабуть взагалі одна із найкращих, які я зустрічав (проте все одно раджу використовувати геймпад).

Якщо доколупуватись, можна звісно і недоліки знайти, як от наприклад битви проти деяких босів тупуваті (просто підбігаєш до нього і заклацуєш його до смерті), або проблеми із камерою в малих приміщеннях, чи важкість бігу в бік камери (екрану), або погана сумісність деяких вмінь... Проте все це просто потопає в усіх позитивних компонентах гри.

А от фінал видався вже в стилі "Final Fantasy", і не можу назвати його дитячим. Ну тобто, звісно, можна все спустити до банальної боротьби добра зі злом, проте навіть сама гра постійно підштовхує до роздумів над концепцією Інь-Ян... А однією із перших фраз в грі є "Чим ближче ти підходиш до світла, тим більшою за тобою стає тінь".
І головне, що історія в цій грі не є закінченою, вона - лише початок довгої подорожі (не вистачає лише напису "to be continued"), багато питань залишається. Тож я дуже налаштований на продовження знайомства із серією, але думаю, що варто паралельно продовжити проходження ігор "Final Fantasy" та переглядати фільми студії Дісней.

"Kingdom Hearts" - шедевральна гра, хоча і не для кожного (мабуть як і будь який інший СПРАВЖНІЙ шедевр). Я ОБОВ'ЯЗКОВО повернусь до цієї серії. Ба, в неї навіть є всі задатки прописатися в списку моїх УЛЮБЛЕНИХ. Якщо спробувати знайти схожу..., я мабуть назвав би "Fragile: Farewell Ruins of the Moon" (ексклюзив для Wii).
Проте, знання англійської, для проходження, є вкрай необхідним. Зовсім низьким рівнем тут не обійтися.


Обраний GMV (СПОЙЛЕР):

Немає коментарів:

Дописати коментар