25 червня 2022

Sven Co-op



Що це за звір такий?... "Sven Co-op" - це безкоштовна модифікація гри "Half-Life", що містить саморобні рівні орієнтовані на кооперативне проходження. Саморобність то таке... але є велике АЛЕ: тут присутня адаптація під кооперативне проходження всіх рівнів оригінального "Half-Life". Власне, саме через них ми з комрадом і вирішили взятися за цю гру.

Ці, вище згадані, рівні запускаються як звичайна мапа для мульти-плеєра (тобто, можна почати гру десь із середини), та мають шаблон "hl_c??" або "hl_c??_a?". Проте пройшовши якийсь із цих рівнів, створювати новий - немає потреби, бо наступний буде завантажено автоматично.

А так,... що ще сказати... це "Half-Life", про який вже сказано-пересказано... тож зосереджуся саме на особливостях "Sven Co-op".

У цій грі відсутні квік-сейви, що є величезною проблемою. Натомість, розробники надали гравцям можливість безкінечно лікувати один одного.
Коли хтось із гравців помирає, то може спостерігати за грою ще живих, або пересуватися в режимі привида. Але на рівнях розмістили сині логотипи "Half-Life", і якщо хтось із живих доторкнеться до такого, то поверне в гру всіх вмерлих побратимів. Якщо ж помирають всі на рівні, то він перезапускається повністю. Здається, 5-ть таких перезапуски, і гра, методом голосування, починає пропонувати завантаження наступного рівень (пропустити поточний).
Зброя між рівнями не переноситься, проте і голим вас ніхто не залишить. Одиниці зброї що знаходяться на рівнях доступні для всіх гравців (не зникають, після того як один їх підбирає), а от патрони, аптечки і броня - за принципом "хто перший". Замість одного стандартного автомата тут зробили два: один із наближаючим прицілом, а інший стріляє тільки чергами і має підствольний гранатомет.
Також у кожного гравця є можливість обрати собі шкурку (значно розширений набір скінів для мульти-плеєра).

"Sven Co-op" гра безкоштовна, розроблена і підтримується ентузіастами, тож і багів містить вдоста.
Час від часу хтось в текстурах застрягне, а то і взагалі до неігрової зони провалиться. Та найбільше проблем чомусь із ліфтами. Користуючись ними ОБОВ'ЯЗКОВО потрібно стрибати, інакше із вірогідність в 90% ви приклеїтеся до нього, із цим вже нічого самостійно зробити буде неможливо (тільки смерть, або щоб інший гравець знову активував ліфт).
Окремо варто розповісти одну історію на одному із рівнів в вимірі Зен, де багато ліфтів, і потрібно піднятися до самої гори приміщення й запригнути в телепорт.  По всім законам нефарту саме останній ліфт не рухався, застрягши на верхньому рівні. І не знаю як так розташувалися зірки, що саме в цей момент мого товариша було вже ліквідовано, тож він зміг в режимі привида злітати і побачити причину цього застрягання, а в мене ще й дві ракетниці на той момент залишилися... Виявилося що це один , падло, Вортігонт ліфт вкрав. Тож я за допомогою корегування вогню від товариша і двох ракет зміг прикінчити того придурка крізь підлогу, і ліфт нарешті опустився.

Що ще сказати... оригінальні рівні перенесені на 100%, навіть рівень із вагонеткою не забули (hl_c00). Проте заміняти проходження оригіналу, саме на цю грою - я б суворо заборонив.
Ну і зізнаюся, ми не змогли пройти (скіпнули) три рівні:
- рівень із триголовим монстром, що стукає дзьобами по платформах в діжкоподібній лабораторії (тому що тут треба виконати дуже багато вкрай складних стрибків, і кожна помилка призводить до моментальної смерті);
- рівень в вимірі Зен, де потрібно за допомогою шпиля-ліфта піднятися нагору, а потім стрибаючи по платформам що рухаються та по Мантам, дістатися телепорту (постійні застрягання та раптові опускання шпиля-ліфта та скупчення й концентрація ворогів біля цього шпиля після користування ним одного гравця);
- останній ігровий рівень, із фінальним босом (чомусь тільки тут поламаний мережевий код, гравець що під'єднується грає із пінгом десь в 3 секунді... що є неможливим, а я без підтримки та квік-сейвів не здужав, та й не хотілося вже сідниці надривати бо бив цього боса і в оригіналі і в "Half-Life: Source").

Все-таки "Half-Life" створювався як однокористувацька гра, тож саме в такому вигляді вона і розкривається найкраще. Але якщо до "Sven Co-op" правильно ставитися, розуміти що вона створена модеробами, враховувати її безкоштовність... то якого біса?! Це було весело!
Хоча все-таки рекомендую грати більше ніж в двох.

Немає коментарів:

Дописати коментар