20 лютого 2023

Left 4 Dead


 Мабуть дивно писати коментар на настільки легендарну і (вже) стареньку гру, але це - частина мого "ритуалу" завершення ігор.

 Отож, події "Left 4 Dead" відбуваються під час зомбі-апокаліпсису. Четвірко вцілілих (ветеран війни у В'єтнамі - Білл, байкер - Френсіс, дівчина - Зої та чорношкірий офісний працівник - Луїс) намагаються вижити і втекти із зараженого регіону.
Подається сюжет у вигляді шести кампаній. Перша починається із моменту закінчення (офігенної) стартової заставки, кожна наступна - є продовженням попередньої. Стилізовані ці кампанії під фільми, і під час завантаження нам показують постер до цього фільму, з підписом - який гравець (реальний) в ролі якого персонажа (з вище перелічених), ботів же підписано як "в ролі себе". Кампанії містять від 2-х до 5-ти місій, що розділені безпечними кімнатами із припасами. В кінці останньої місії кожної кампанії - завжди евакуація (на гелікоптері, потязі, літаку...).

 Здавалося б, звичайнісінька собі зомбі гра, але справа в тому, що популярність на швидких зомбі в іграх почалася саме з неї. Більше того, ця гра, на мій погляд, запустила популярність кооперативних онлайн ігор на чотирьох гравців. Тобто "Killing Floor", "Payday: The Heist", "Dead Island", "Sniper Elite: Nazi Zombie Army", "Warhammer: The End Times - Vermintide" та багато інших - так чи інакше наслідують саме ЦЮ гру.

 Кожна місія - це добігти із точки А, в точку Б. Але одне "але", в нас на шляху купа-купезна зомбаків, проте - які доволі легко помирають (остаточно). Зачистити рівень - неможливо, бо вороги будуть постійно прибувати, тож гра змушує постійно рухатися вперед. Також іноді нас змушують виконати якусь дію: запустити генератор, повернути стрілу будівельного крану, підірвати барикаду... що неодмінно приверне увагу багатьох зомбі, тож в такі моменти зазвичай доводиться займати кругову оборону і відбиватися від цієї хвилі.
Крім звичайних зомбі, гра підкидає нам і особливих інфікованих: Мисливець, Товстун, Язикань, Відьма та Танк. Вони мають особливі вміння і поведінку (хапає звіддаля язиком і притягую до себе, обригає гидотою що приманює до тебе всіх зомбі що поблизу...), тож і протистояти їм доводиться по особливому.
Зрештою, вцілілі також взаємодіють між собою: лікують, підіймають тих хто при смерті, повертають в гру померлих (вони з'являються через деякий час в закритих кімнатах)... Більше того, персонажі розмовляють між собою, і це наповнює їх характерами та персоналізацією. Зрештою, гравець починає відверто за них переживати, з'являються як улюбленці, так і ті кого висміюєш. Особисто я, здебільшого, грав Френсівом - його корона фраза "Я ненавиджу..." з підставлянням місцевості, де ми знаходимося... і так протягом всієї гри.
Але головна причина популярності цієї гри в тому, що її механіка - проста, як дві копійки. Якщо ти грав хоча б в один шутер від першої особи, то без проблем розберешся, що тут і до чого. Але це не значить, що гра ЛЕГКА. На останньому рівні складності можна чогось досягти тільки граючи чотирма реальними людьми, що добре координують свої дії (боти просто нічим не зможуть допомогли).

 Мінуси в "Left 4 Dead" є, але тільки в стилі "можна було б зробити краще". Єдиний більш-менш суттєвий недолік -  це те що серед зброї є явні фаворити: узі - на початку, М16 - як тільки з'явиться. Вся інша зброя (дробовики, снайперка, пістолети), хоч і працююча, але значно менш ефективна, тож більше на поприколюватися.
Ну і все-таки слід розуміти, що гра розрахована на кооператив. Самітньо в неї грати можна, але в такому режимі мало задоволення.

 Проходили в двох з товаришем на складності "Нормально". Правда під кінець однієї із компаній до нас хтось під'єднався (знайомий забув зробити серію закритою), але наче адекватна людина. В усіх кампаніях нам вдалося вижити в повному складі (включаючи 2-х ботів), крім першої кампанії... Там мене Танк скинув з хмарочосу прямо перед евакуацією. Тож я переграв цю кампанію пізніше в соло (з 3-ма ботами).
Також гра пропонує 2-а додаткових режими: виживання (на одному місці відбиватися від нескінченних хвиль ворогів) та винищення (можна грати за особливих інфікованих і намагатися зупинити вцілілих). 

 "Left 4 Dead" - гра ЛЕГЕНДА, що не потребує рекомендацій. До неї завжди, в будь-який час, можна повернутися... особливо якщо ви не проходили її на рівні складності Експерт із трьома приятелями.
Ах так, іще вкрай важливо, що візуально і технічно ця гра й досі задовольняє вимоги гравців.


Відібраний GMV:


Немає коментарів:

Дописати коментар