21 жовтня 2023

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl


 Спеціально дочекався початку осені щоб стартонути марафон по цій серії, це ж бо най-осінніша ігрова серія.
Звісно я вже багато разів проходив всі (на даний момент - три) частини, в тому числі і на найвищій складності, та й офіційні збірки оповідань до кожної гри - давно прочитані. Проте раніше я грав лише в дискові версії, але файні хлопці із GSC зробили такий подарунок: ввівши на офіційному сайті ключ для мережевої гри, отримуєш ключ активації цієї гри в Steam, так всі три частини й опинилися в моїй бібліотеці Steam (це було дуже давно, тепер такої можливості немає).
Минулий досвід показав, що грати на найвищій складності недуже приємно, тому цей раз проходив на "Ветерані", звісно із офіційною українською локалізацією, та для різноманітності - вимкнув собі приціл-хрестовину. Ах так, і це виходить, що я вперше грав саме в цю частину на широкоформатному 16:9 моніторі (24"), до цього гравши тільки на 4:3 (18").

 Події "S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl" відбуваються в альтернативній реальності, де в 2008-му році, в Чорнобильській Зоні Відчуження стався потужний вибух, згідно із супутниковими знімками - епіцентр якого знаходиться за кілометр від ЧАЕС. Всі евакуаційні та експедиційні заходи провалились, бо майже кожен, кого було відправлено до нової Зони, гинули через невідомі раніше науці аномальні утворення та високий рівень радіоактивності. Згодом площа Зони раптово сильно збільшилася, поглинувши багато військових із технікою та лабораторій, що були встановлені по периметру...
Пройшов певний час, і в Зону почали пробиратися поодинокі люди, хтось - із цікавості, хтось - тікаючи від закону, хтось - намагаючись збагатитися шляхом збору інформації, аномальних зразків, чи просто мародерством... Тих одинаків стали називати сталкерами. Багато із них гинули, та хто повертався - приносив звідти дивні-дива - артефакти, які мали фізіологічний вплив на людей (як позитивний, так і негативний). Ці "подарунки" Зони мають не тільки велику наукову цінність, але й коштують велику суму грошей на чорному ринку, тож кількість сталкерів тільки зростала.