05 вересня 2022

Painkiller: Hell & Damnation


 Якось дуже давно я пройшов оригінальний "Painkiller", який мені видався похмурим та повільним "Serious Sam", але сподобався. Ну а саме "Painkiller: Hell & Damnation" мене зацікавив тим, що це кооперативний "Painkiller".

 Власне, вище повністю описано чим являється ця гра. Справа в тому, що тут представлені рівні однокористувацької кампанії із того самого першого "Painkiller", тільки із можливістю грати в них удвох. Взагалі-то, розробники навіть намагалися додати нового сюжету, типу після подій оригіналу (нагадаю, що ми застрягли між раєм та пеклом), до нас приходить сама Смерть і пропонує угоду: 7 легіонів душ в обмін на повернення до дружини. Також до нас приєднується Єва (вже не пам'ятаю чи вона "та сама"), і ми знову вирушаємо по тим самим локаціям, вбиваючи демонів та збираючи душі, але тепер вже вдвох. Сюжетик так собі, м'яко кажучи, але я й не через історію брався за цю гру.

 Крім того, є й невеличкі геймплейні нововведення. По-перше це нова зброя - Збирач Душ, який стріляє гострими дисками, а також поглинає душі зеленим променем в стилі "Ghostbusters" (особливо ніяк на гру не впливає). По друге це новий ворог - скелети, що з'являються на місці смерті інших ворогів із ймовірність ~70%, і вбиваються двома пострілами із майже всіх видів зброї (дуже дратують, і псують враження від гри, краще б вже просто збільшили кількість ворогів).
Ну і звісно, так як тепер це вже кооператив, з'явилися правила відродження. Коли помирає оди гравець, він втрачає всю зброю, і має зачекати на відродження певний час (більше смертей - довше чекати). Проте "мертвий" не сидить склавши руки, а має можливість бігати по рівню напівпрозорим силуетом, та збирати душі ворогів яких вбиває ще живий гравець (це навіть прискорює відновлення). Якщо ж в якийсь момент часу обоє гравців помруть - то треба перегравати  рівень заново (чекпойнти є, але відродження на них немає).
В усьому іншому це той самий "Painkiller".

 Але є "але". Якщо купити просто "Painkiller: Hell & Damnation", то у вас буде змога пограти лише в ЧАСТИНУ кампанії із оригінальної гри. Розробники вирішили наваритися і тупо порізали гру на "DLC"... ГАНЬБА!
Так, є додатково-завантажуваний контент і з новими локаціями (без сюжету), але й вони майже нічим не відрізняються, окрім поодиноких винятків. Як от наприклад "Heaven's Above", це декілька рівнів в які нам доведеться пограти із виглядом зверху, що перетворює цю гру на щось подібне до "Alien Shooter". До речі, дуже непогано урізноманітнює ігровий процес.

 Ах так, також тут є самітній режим виживання. В ньому я попроходив лише легкий рівень складності (там треба просто протриматись певний час на локаціях із нескінченними зомбі та демонами), а от із середнім та важким - паритися не став, бо там треба зробити певне завдання (пройти рівень, вбити боса,...) за обмежений час.

 Також варто нагадати, що ця гра є ПОЛЬСЬКИМ шутером від першої особи, як кажуть в народі "пшутер", а отже це автоматично тягне за собою певну "якість". І хрін із ними - із застряганнями ворожих трупів у текстура (сміх подовжує життя), але ж є й невірне відображення руху чи позиціювання предметів в гравця який підключився, а якщо другий гравець підключиться під час активованого сповільнення часу, то йому потім так і доведеться грати у слоумо (із нормальною швидкістю ворогів). Але й це лише квіточки, декілька разів нам навіть довелося повністю перегравати рівень. Із того що пам'ятаю: після моєї смерті на локації "Міст", я з'явився високо в небі і не в змозі дістатися до ігрової зони просто постійно падав повз неї, при цьому товаришу не відчинялись двері щоб пройти далі; також якось я застряг поза ігровою зоною вискочивши назад крізь двері які зачинялись за моєю спиною; і ще на одному рівні після смерті в нас забирало ВСЮ зброю крім дробовика, залишаючи нас навіть без зброї ближнього бою, тому зрештою в нас тупо закінчилися патрони і ми не могли нічого зробити з не таким уже і сильним ворогам...
Найдивніше те, що подібних фейлів в оригіналі я не пам'ятаю.

 Але незважаючи на всі недоліки, закінчу тим же чим і почав. "Painkiller: Hell & Damnation" - це кооперативний "Painkiller"... Ну і як це можна не порекомендувати.


Відібраний GMV:

Немає коментарів:

Дописати коментар