19 жовтня 2022

Jackal (NES)

 Продовжую час від часу грати й в NES-івські ігри, а тут якраз випала можливість пройти щось в коопі. Перше що спадає на думку - "Contra", але її ми вже пройшли, тож я згадав саме про цю гру (може й співпадіння, але також розроблена Konami).

 "Jackal" - шут-ем-ап із виглядом зверху, з можливістю одночасної гри вдвох. Граємо джипами оснащеними кулеметами. Їздити можна в будь-якому напрямку, а от кулемет стріляє тільки вперед. Також є альтернативний вогонь (за напрямком руху джипа), це ручні гранати, які можна прокачати до ракет із великою зоною ураження. Сама ж прокачка відбувається за допомогою підібраних і врятованих полонених.

 Власне, хочеться детальніше зосередитися на зброї. Гранати повільно летять і вражають тільки об'єкти в які безпосередньо влучають, проте вони можуть перелітати через стіни, що ДУЖЕ часто буває корисним. Наступний етап прокачки - це звичайна ракета, вона швидша за гранату і не може перелітати стіни (найгірша із альтернативної зброї). Подальша прокачка нам додає горизонтальну вибухову хвилю, яка знищує ворогів не гірше за саму ракету (тепер не потрібно влучати прямісінько в ціль), ще й не зупиняється стінами. А останній рівень прокачки, додає ще й вертикальну вибухову хвилю, що повноцінно заміняє можливість перекидати гранати через стіни.
Проте й в кулемета є перевага: якщо ворог знаходиться попереду, ми можемо його обстрілювати, при цьому постійно рухаючись вправо-вліво.
Ну а ще ворожих солдат можна просто чавити джипом.

 "Jackal" не є довгою грою. 6-ть рівнів: пустеля, античні руїни, доки, ліс, каньйон та військова база. Боси в кінці кожного рівня здебільшого цікаві.
Серед звичайних ворогів нам протистоять: піші солдати, гармати, танки, кораблі, джипи, літаки та КЛЯТІ гелікоптери (просто ненавиджу їх у цій грі).

 Що ще сказати... музика хороша, дуже файно вписується в ігровий процес, проте жодна мелодія не запам'яталася після проходження.
Гемплейно ця гра нагадує "Ikari Warriors" для NES, але вона НОРМАЛЬНА.
І ще я неясно пригадував серіал із дитинства, де також їздили два джипи із кулеметами по пустелі і всім допомагали. Насправді донедавна я вважав що "Jackal" навіть зроблена за мотивами того серіалу, проте я помилився. Дещо покопирсавшись, я дізнався що той "серіал із дитинства" це "The Rat Patrol" (1966-1968) і ніяк не пов'язаний із грою. Хоча я все одно вважаю, що атмосфера чимось схожа.

 "Jackal" - чудова олдскульна гра, в яку ще краще грати саме в коопі. Звісно, з першого разу вона вам не дасться. Але починаючи заново (по закінченню всіх контінью), гравці будуть що разу все більше наближатися до фіналу.

Немає коментарів:

Дописати коментар