23 січня 2023

ToeJam & Earl: Back in the Groove!


 Звернув увагу на цю гру після перегляду одного із випусків "James & Mike Mondays" по оригінальному "ToeJam & Earl" для Sega Genesis, як виявилося, ремейком якої є дана гра. Вона чудово грається локальним кооперативом (на одному екрані), тож я купив її і відклав до пулу, з якого ми з двоюрідним братом обираємо в що погамати. Ну і от нарешті настав час.

 Зустрічайте: ТоДжем та Ерл - два фанкових космо-хлопака із планети Фанкотрон. Взявши без дозволу космічний корабель у місцевого авторитета, щоб вразити дівчат - Лаванду та Латішу, вони вчотирьох відправляються потусуватися по галактиці. Пролітаючи повз планету Земля, вони відмічають, що вона занадто тиха, і вирішують "розтрусити" її, ввімкнувши якомога гучніше музику. Та випадково переплутавши кнопки на тодпеді корабля, замість підсилення басів вони створюють чорну діру, в яку засмоктує і Землю і корабель наших героїв. В результаті Земля стала пласкою і, так би мовити, багатоповерховою, а корабель прибульців розламався на 10-ть частин, які розкидало по різним рівням (поверхам) нової Землі.
Власне, щоб не пасти в немилість справжнього власника корабля, але й зовсім не панікуючи, друзі вирушають в подорож по новоствореній Землі, аби зібрати свій транспорт до купи.

 Отож, перед нами рогалик (rogue-like), тож "ToeJam & Earl: Back in the Groove!" фокусується на випадковостях. Також це я вперше грав у гру цього жанру.
Обравши одного із 6-ти персонажів (крім вище описаних, є ще олдскульні версії ТоДжема та Ерла) ми починаємо гру на 1-му рівні-поверсі. Наша задача знайти частину корабля на рівні, якщо вона там є (це відомо одразу), потім знайти ліфт та піднятися на рівень вище... повторити n раз...
"Що в цьому цікавого?", спитаєте ви. Справа в тому, що по локаціях розкидані та сховані подарунки: ну типу різнобарвні коробочки перемотані стрічками. А от що в них - ми не знаємо. Звісно можна дізнатися відкривши коробку, та от халепа, там може бути неприємний, або невчасний подарунок, який може привернути до тебе увагу всіх ворогів, або надати тобі ракетні-ролики, або просто вбити. До речі, щойно згадані ракетні ролики можуть бути доволі корисними, та отримавши їх непідготовленим - велика вірогідність злетіти з рівня. Але звісно відкритий подарунок може виявитися чимось дуже бажаним: зброєю (рогачка, помідори...), об'єктом відволікання ворогів (приманка, бумбокс...) , або й додатковим життям чи апґрейдом. Більшість подарунків приховано за деревами і в кущах, та перевіряти кожне з них немає необхідності, бо присутня можливість сканування. Це уміння, при застосуванні якого, приховані подарунки в певному радіусі від гравця реагують, тож не важко побачити де саме вони є.
На локаціях також багатенько ворогів, і значно менше союзників, та ще й нейтрали трапляються. Майже всі вони - земляни: інквізитор - що опускає тебе на рівень нижче, чувак із квадрокоптером - що застосовує на тобі випадковий подарунок, Людина В Чорному - що замінює тобі деякі подарунки, робітник на відбійному молотку - що витрушує із тебе подарунки... з іншого боку: дід в костюмі моркви (я його називав Морквиничем) - що може за два бакси ідентифікувати подарунок (і ти будеш знати що в ньому до його відкриття), Ганді - знаходячись біля якого тебе ніхто не буде чіпати, дельфін - що відновлює кисень коли ти плаваєш поряд, оперна співачка - яку можна найняти за три бакси щоб вона своїм співом знищувала ворогів...
Справа в тому, що я описав лиш манюню дещицю як подарунків так і землян, тож в цю гру дуже важко почати грати, ти просто не знаєш що робить цей подарунок, або той землянин. Гра чесно надає гравцям енциклопедію з описом усіх подарунків і землян... але я сумніваюся, що її (доволі велику) хтось буде читати ПЕРЕД початком гри. Звісно, можна було б грати, та паралельно, за необхідності, дивитися в енциклопедію онлайн на телефоні, та ми з братом пішли олдскульним методом, із використанням зошита та ручки, тобто відкривши подарунок із предметом який раніше не траплявся - записуємо в зошит назву та що він робить, ну а потім підглядали туди коли забували дію цього предмета.

 Ця гра пропонує нам декілька режимів: Тренувальний світ (менше ворогів, 15 рівнів), Фіксований світ (завчасно пророблені рівні, середня кількість ворогів, 25 рівнів), Випадковий світ (рівні генеруються, середньо ворогів, 25 рівнів), Важкий світ (рівні генеруються, багато ворогів, 25 рівнів), Екстремальний світ (багато сильних ворогів, мало подарунків,...), Нескінченний світ (його я не відкрив).
Власне я б рекомендував грати в тому ж порядку, як описано вище. Ми з братом пройшли Тренувальний, Фіксований та Випадковий світи, а Важкий не здужали. Але я потім все-таки пройшов і цей світ - соло, бо так як мені вже було виділено увесь екран (а не половина, як при грі по спліт-скріну), то я краще бачив присутніх ворогів. Та я все одно вважаю, що основний (головний) режим тут це Випадковий світ.

 Також тут присутні і міні-ігри: трикнопковий "Dance Dance Revolution", Гіперзона, кидання кубика для настілок...
Після проходження будь-якого світу можна відкрити одного нового персонажа (їх всього три).
Ах так, забув, ця гра ще й трішки РПГ, бо тут присутня прокачка характеристик за очки уміння (хоч і рандомна), звертатись до Морквинича. Покращити можна швидкість, максимальна кількість подарунків що переносяться, радіус сканування... Також характеристики залежать і від обраного персонажа, наприклад: в ТоДжем значно більша швидкість руху і має бонус до використання подарунку "прискорення", а Ерл може нести значно більше подарунків та їсти погану їжу (типу зіпсованого сиру) .
Стиль - мальована карикатура, такий вигляд не застаріє ні через скільки років. Плюс гра наповнена фанком, що пре звідусіль, від саундтреку, до рухів героїв. Плюс проскакують кумедні жартики, які з'являються у вигляді коміксових бульбашок з текстом.
Можу дати корисну пораду: при використанні гравцем подарунка, якщо ще один гравець стоїть поряд, то цей подарунок застосовується на обох. Також, часом буває корисним самому зістрибнути на рівень нижче - це не є проблемою, чи невдачею. А ще є нульовий рівень, в якому можна поназбирати дуже багато чого корисного (удачі в пошуках).

 "ToeJam & Earl: Back in the Groove!" - гра, як отой подарунок, що в ній. Вона може як сподобатися, так і ні, в залежності від багатьох факторів: від того з КИМ ти граєш, закінчуючи тим які подарунки тобі будуть попадатися. Та особисто мені, та й брату теж, гра доволі зайшла. А фрази які рандомно вигукують земляни, типу "ЄТТІ-ЧЕТТІ" від єті, або "Улі-Леі-Ху" від чувака в коробці, настільки вгризаються в мозок, що потім сам їх несвідомо вигукуєш.


Відібраний GMV:

Немає коментарів:

Дописати коментар