20 лютого 2023

Left 4 Dead


 Мабуть дивно писати коментар на настільки легендарну і (вже) стареньку гру, але це - частина мого "ритуалу" завершення ігор.

 Отож, події "Left 4 Dead" відбуваються під час зомбі-апокаліпсису. Четвірко вцілілих (ветеран війни у В'єтнамі - Білл, байкер - Френсіс, дівчина - Зої та чорношкірий офісний працівник - Луїс) намагаються вижити і втекти із зараженого регіону.
Подається сюжет у вигляді шести кампаній. Перша починається із моменту закінчення (офігенної) стартової заставки, кожна наступна - є продовженням попередньої. Стилізовані ці кампанії під фільми, і під час завантаження нам показують постер до цього фільму, з підписом - який гравець (реальний) в ролі якого персонажа (з вище перелічених), ботів же підписано як "в ролі себе". Кампанії містять від 2-х до 5-ти місій, що розділені безпечними кімнатами із припасами. В кінці останньої місії кожної кампанії - завжди евакуація (на гелікоптері, потязі, літаку...).

18 лютого 2023

The Hobbit (PS2)


 Я тут "The Hobbit or There and Back Again" Толкіна прочитав... ну і був настільки в захваті, що передивився трилогію фільмів по цій книзі... і знову був у захваті. Вже збирався пограти в "LEGO. The Hobbit" (яка спирається саме на фільми), навіть встановив її, аж раптом спливло, що існує гра "The Hobbit", яка базується якраз на книзі. Тож я вирішив почати з неї.
Не дивлячись, що ця гра виходила на багатьох платформах, в тому числі і на PC, я взявся саме за PS2 версію, тому що саме на другій Плойці пройшов трилогію ігор по "Володарю Перснів". Єдине що - грав я все-таки на PS3, через зворотню сумістність.

 У норі попід землею жив собі гобіт. Ні, не в бридкій брудній вологій норі, де звідусіль стирчать хвости хробаків і смердить тванню, але й не в сухій і порожній піщаній норі, де ні на що присісти й нічого з'їсти: то була гобітська нора, а отже, - з усіми вигодами... Саме так розпочинається ця історія, і в книзі, і в грі, тож знайомтесь з головним героєм - гобітом на ім'я Більбо Торбин.
Одного дня Більбо зустрів у себе на подвір'ї чарівника - Ґандальфа, який шукав спільника для ватаги ґномів, що зібралися вирушити у далеку мандрівку до Самотньої Гори, в якій спить дракон - Смоґ, що свого часу вигнав з неї ґномів, заволодівши всіма їхніми багатствами. На чолі загону виступає Торін Дубощит - нащадок колишніх правителів Самотньої Гори. Власне, Ґандальф взяв на себе клопіт підібрати останнього учасника їхньої пригоди - "зломщика", тобто того, хто зможе поцупити скарби з під носа у сплячого дракона... Ну і очевидно, що вибір пав на бідолашного Більбо. Отож, сам не розуміючи як він погодився на цю авантюру, наш герой, разом з ґномами та чарівником, відправляється в путь через Імлисті Гори та Морок-Ліс в лігво Смоґа Величного.

15 лютого 2023

Serious Sam: The First Encounter


 Ех, і знову я тут, знову я граю в першого Сема.
Чому? Тому що запропонував товариш пробігтися в коопі, а я завжди - за.
Чому не в HD версію? Тому що не так давно я пройшов VR версію, а вона є саме HD версією в віртуальній реальності. Та й насправді було цікаво, як самий-самий оригінал виглядатиме зараз.

 Не буду в N-ний раз переказувати, про що тут, та як у це грати, але хочу звернути на дещо увагу, і почну з неочікуваного, тож не лякайтесь...
Всі знають хто такий Нікола Тесла, проте не багато хто знає про його теорію "Простору Ідей" (ну принаймні, дехто йому її приписує). Суть в тому, що всі винаходи та відкриття, які коли-небудь були та будуть зроблені вже існують в деякому "Просторі Ідей". Коли проходить час, той простір відкривається і Ідея з'являється в свідомості деяких індивідів. На підтвердження цієї теорії приводять існування безлічі фактів одночасного винайдення чогось, незнайомими людьми в різних куточках планети (для нас, мабуть, найвідомішим прикладом є винайдення радіо - Попов і Марконі).
Але менше з тим, я ще один приклад приніс: "Serious Sam: The First Encounter" (PC - 21.03.2001) та "Halo: Combat Evolved" (XBox - 15.11.2001). Ці ігри вийшли в один рік, на різних платформах, від хорватів та американців відповідно. От чесно, не вірю, що там хтось щось в когось вкрав (такі ігри за один рік не робляться), тож давайте порівняємо.