28 квітня 2023

LEGO. The Hobbit


 Ну от я і дістався до проходження останньої запланованої гри по "Гобіту", правда, вже під час читання "Володар перснів: Дві вежі".

 Цього разу в історію вдаватися не буду, бо описував її в контексті "The Hobbit" для PS2. Єдине що, "LEGO. The Hobbit" - все таки опирається на екранізації від "Warner Bros." а не на книгу, тому в нас орки замість гоблінів...
По самій грі, це звісно пригодницький екшон, зі змінним виглядом (від третьої особи, згори, та сайд скроллер), з купою різних персонажів з унікальними уміннями, комбінуючи які треба вирішувати часті але нескладні пазли.

 Як і в "LEGO. The Lord of the Rings", тут присутнє повне озвучення персонажів, та й графіка значно ліпша ніж в "LEGO. Harry Potter: Years 1-4". Я б навіть сказав, що тут графіка довколишнього світу ЗАНАДТО хороша, що псує враження своєю реалістичністю в LEGO сеттингу.
Також сюжетні заставки аж занадто копіюють фільми, а сміхуєк мало і здебільшого НАДТО пласкі. Взагалі таке враження, що розробники забули що це LEGO гра... ну не повинно в грі такого типу бути СТІЛЬКИ згадок про смерть! Щоправда ситуація трохи поліпшується коли починаються події другого фільму.

 Після проходження сюжету, нам дають відкритий світ: від Ширу до Самотньої Гори. Тут знаходиться велетенська купа секретів, персонажів яких можна придбати, персонажів що роздають завдання (за виконання яких нас очікуватиме винагорода), можливість перепроходити місії у Вільному режимі (де є змога обрати будь-якого купленого персонажа), плюс фаст-тревел у вигляді польоту на орлі...
Ну і ще раз повторю, що всі LEGO ігри це - саме про збирання. Тобто, так, можна пробігтися по сюжету, і в кінці тобі покажуть фінальні титри, проте гра буде пройдена менше ніж на 30%, і саме збирання ВСЬОГО (на 100%) - є основною ціллю таких ігор. Фішка в тому, що спочатку збирається все повільно, потім купуєш "чіт-коди", які показують місця де заховані секрети, а купівля нових персонажів з унікальними уміннями дозволяє діставатися до раніше недоступних місць,.. і процес збирання починає суттєво пришвидшуватися. 

 "LEGO. The Hobbit" - чудово грається на SteamDeck. Також комфортно грати як довгими сесіями "пилососячи" рівні в пошуках схованих предметів, так і короткими 5-10 хвилинними сесіями виконуючи побічні квести взяті у персонажів.
В грі дуже приємне інтро: сцена зі старим Більбо, що пише історію своєї подорожі. Таке собі затишшя між подіями "Гобіта" та "Володаря Перснів", яке викликає дуже теплі почуття.
Але на початку нам даються забагато ігрових персонажів: всіх ґномів (13), Більбо та Ґандальфа. Причому майже у всіх є унікальні здібності, і треба пам'ятати кого треба обирати в тій чи іншій ситуації. Та це ще й при тому, що обирати персонажа доводиться за допомогою невеличких іконок з головами цих персонажів... LEGO персонажів... успіхів вам в них розібратися... Хоча протягом гри звикаєш, і це перестає бути проблемою.
В принципі, купивши гру зараз на ПК, ви одразу отримаєте бонусних персонажів та предмети, за допомогою яких можна вирішити будь-який пазл і потрапити в будь-яке місце вже на початку гри. Проте якщо їх не враховувати, то після проходження сюжету (і отримання за це певної кількості персонажів), наполегливо рекомендую купити Сарумана (для розбиття митрилових детальок), Некроманта (для розбиття деталей, що захищені моргулськими чарами) і будь якого троля (для відкриття великих дверей). Всі інші вміння мають бути присутні у тих персонажів, яких ви вже матимете.

 Ну от, відкладав, відкладав... але час таки настав. ГОЛОВНЕ!
Ця гра виходила, ще до релізу третього фільму "The Hobbit: The Battle of the Five Armies", тож звісно в ній не могло бути подій, що завершують цю трилогію. Та компанія-видавець, як мій товариш любить підкреслювати, ОФІЦІЙНО анонсувала, що після виходу цього третього фільму, буде випущено безкоштовне DLC, яке і додасть закінчення до історії. Красавці, вважав я... доки не пройшов сюжетну кампанію... М'яко кажучи, я приофігів, полазив в інтернетах, і як виявилося, розробники просто відмінили це DLC.
Кхм, так, сюжет закінчується на тому, що Смоґ відлітає мститися людям із Озерного Міста. Ще й ніби знущаючись дають ачівку "To Be Continued...".
І знаєте, найгірше те, що для завершення історії, насправді не багато контенту потрібно було додати: міні місію (або навіть просто заставку) із перемогою над Смоґом, одну місію "Битва П'яти Армій", і фінальну заставку. ВСЕ!!!

 Знаєте, в "LEGO. The Hobbit" дуже хороший енд-геймінг, через який я був би готовий навіть закрити очі на недоліки... Але не на те, що гру банально НЕДОРОБИЛИ!
Не будьте введеними в оману, насправді ця гра повинна називатися "LEGO. The Hobbit 2/3".


Відібраний GMV:
 


Баги, які мені трапилися:

Немає коментарів:

Дописати коментар