25 серпня 2023

Halo 3


 Після проходження "Halo 2: Anniversary" (яка мені дуже сподобалась) я зробив довгу паузу, під час якої прочитав "Halo: the Fall of the Reach" (передісторія, створення Мастера Чіфа) та "Halo: The Flood" (переказ подій першої гри із додатковою інформацією, дуже рекомендую прочитати ПЕРЕД другою частиною). І от нарешті вирішив, що таки пора повернутися до проходження цієї серії.
Грав в версію, також, із "Halo: The Master Chief Collection", на Героїчній (передостанній) складності, на клаво-миші.

 "Halo 3" починається із того, що Мастер Чіф валяється в джунглях на Землі, в заблокованому Мельнірі без ознак життя, його знаходить чорношкірий капітан із сигарою (замість імені, він мені запам'ятався саме так). Розблокувавши костюм Чіфа, і вже ледь не пустивши "скупу чоловічу сльозу", наш головний герой в гірших традиціях фільмів 80-х (гра, нагадаю, 2007-го) схоплюється на ноги в стилі "Пфффф... Та то фігня".
Також в цьому загоні десантників присутній Арбітр, раси Елітів. І чорношкірий командир ледь встигає зупинити 117-го, від вбивства нового союзника. Тут мушу зізнатися, що мені довелося відкривати YouTube і дивитися на чому там закінчилися розповідь про Спартанця й, банально, чому він валяється в лісі... А це через те, що головним героєм минулої частини я вважаю саме Арбітра, тож його сюжетну гілку я таки добре пам'ятав на відміну від подій пов'язаних із Чіфом...

19 серпня 2023

Contra: Anniversary Collection


 Ну що тут скажеш: коли хочеться зіграти в Contra, ти береш і граєш в Contra!
Звісно, я не зміг знехтувати можливістю саме купити цю гру, а єдиний спосіб це зробити на PC, це отримати її в складі збірки "Contra: Anniversary Collection".
В дитинстві на "типу Dendy" (Lifa SM-888-II) в мене була перша "Contra" та на довгий час брав в когось "Super C", і соромно зізнатися, але я їх тоді так і не пройшов. Тож треба виправлятися!

 Отож, ця збірка містить, по суті, 7 унікальних ігор, про них більш детально буде нижче, а тут я хочу сказати пару слів про феномен цієї серії загалом.
По суті, всі представлені тут ігри це сайд-скрол шутери, але що їх робить особливими? Щоб не тягнути кота за причандалля, та не грати в філософію, скажу просто - КОНТРОЛЬ! Під час стрибка ми можемо керувати польотом нашого персонажа (в більшості частин він навіть згруповується, що дозволяє, буквально, маневрувати між ворожих куль), а також можна вести вогонь в будь який момент у 8-ми напрямках (ліво, право, вгору, вниз, та по діагоналях). Звучить як дуже проста формула, але насправді ЧОМУСЬ мало хто її використовував.