16 вересня 2023

Sherlock Holmes: The Secret of the Silver Earring


 Друга гра про Шерлока від української компанії Frogwares. Після не надто вдалої першої - "Sherlock Holmes: The Mystery of the Mummy", розробники попрактикувалися на "Journey to the Center of the Earth" по роману Жуля Верна, і от настав час повернутися до творчості Артура Конан-Дойла.
Одразу відмічу, що ця гра вже нормально запускається на сучасних системах, хоч лише і в форматі 4:3.

 "Sherlock Holmes: The Secret of the Silver Earring" починається із того, що Холмс отримує листа від знайомого із англійського уряду, в якому його просять прибути, в якості гостя, на святковий вечір, що влаштовує заможний підприємець, із нагоди повернення його дочки в Англію, після 6-ти річного навчання в Швеції, а також з настанням її вісімнадцятиріччя. Справа в тому, що на цьому вечері буде виступати оперна примадонна, до репутації якої є певні сумніви, але яку було запрошено також на інше свято, присвячене дню народження англійського парламентаря. Тож Холмса просять переконатися, що вона може бути гідним гостем прийому такого рівня.
Разом з Шерлоком запрошують і Ватсона, тож вони прибувають на цей вечір. І от на його відкритті, під час привітальної промови сера Бромсбі (того самого підприємця), чується постріл, господар падає мертвим, а в бічних дверях гості помічають його дочку в білій куряві, яка ховає щось в свою сумочку. Холмс одразу наказує зачинити двері маєтку... розслідування розпочато!

 На цей раз нам дають більш класичний пойнт-енд-клік квест, зі статичними екранами, на яких ми пересуваємо нашого персонажа за допомогою курсора, й так само взаємодіємо із іншими персонажами та предметами. Нескінченний інвентар, в якому вже із самого початку знаходяться лупа (та що збільшувальне скло) - для більш детального вивчення предметів взаємодії, хімічна колба - для збирання зразків, та метр - для вимірювання довжин.
В нотатнику автоматично зберігаються записи по трьом категоріям: допит - сюди потрапляють всі діалоги (крім тих, що в заставках); докази - інформація про знайдені відбитки, особливі обставини, тощо; документи - власне листи, фотографії, газети, та таке інше.

 На відміну від попередньої гри, ми постійно бачимо Холмса, і зробили його схожим на Васілія Ліванова (*підтримує агресію росії проти України), який як не крути - отримав за виконання цієї ролі орден Британської імперії, в 2006-му. Голос також намагається бути схожим на нього.

 Під час діалогів - допитів, гравець має можливість обирати що сказати, але будь-яке розгалуження відсутнє, тобто ми завжди можемо поставити всі доступні питання. Сюжетні розгалуження також відсутні.
Пропустивши якийсь важливий предмет, документ, чи інформацію - наступний рівень не почнеться, тож можна бути спокійним: якщо вас пустили далі - значить ви все зібрали.
Пошук предметів - не важкий, а от пазли трапляються доволі серйозними: в плані зрозуміти ПРИНЦИП їх вирішення (над відкриттям сейфа сера Бромсбі я просидів дні три), та коли принцип знайдено - проблем не має бути.

 Окремо відмічу підбиття підсумків в кінці кожного ігрового дня. Нам пропонують 4-6 питань, відповіді на які "Так" або "Ні", причому свою відповідь треба підкріпити свідченнями з діалогів, зібраними доказами, або документами (тип потрібних підтверджень вказано завчасно). Давши відповідь на всі запитання ми дізнаємося чи були вони правильними, якщо ж ні - маємо виправитися, але де саме ми помилилися - нам не скажуть. І ось тут найбільше пробивається та сама унікальність Шерлок Холмсівської атмосфери.
Хоча до реалізації є деякі питання: гра очікує саме певні підтверджень, і якщо ти знайдеш якісь інші побічні докази, які вважатимеш достатніми, гра їх не прийме. Але ще тут є не коректно поставлені питання, наприклад "Атаман бандитов, напавших на Холмса - бьіл ли он прямо связан с делом об убийстве сєра Бромсби?", відповідь мені була очевидною, на в результаті мені повідомили, що я допустив помилку в цьому сеті питань. Дуже довго я копирсався, і зрештою запустив на Ютюбі проходження англійської версії щоб прочитати ці  питання англійською мовою (звісно, закривши місце на екрані, де відображалися відповіді). Так от, там це питання було таким: "Was the leader, of the thugs who attacked Holmes, directly connected to the case?". Справа, яку ми розслідуємо, доволі комплексна (4-и жмури на той момент), і ось ця різниця в питані КАРДИНАЛЬНО впливає на відповідь. Також доволі дивно, що невірна форма питання присутня саме в російській версії, а не в англійській, враховуючи, що розробники - українці.

 Ще цікава особливість (і плюс до атмосфери), що не всім свідченням можна довіряти, в певний момент вони навіть викликають протиріччя, і це обумовлено тим, що ми допитуємо саме людей: хтось чогось не знає, хтось щось додумує, хтось свідомо надає хибні свідчення... і це круто, я вважаю.
Іноді нам навіть дають попрацювати в лабораторії, для більш глибокого аналізу зібраних доказів.
Ще тут, на диво, навіть СТЕЛС місія присутня!!!
Ну і є багато маленьких приємних деталей, як от використання Холмсом безпритульних дітлахів, не рідкі випадки порушення Найвеличнішим детективом законів приватної власності, уміння (або навіть любов) головного героя до гримування... Та й в принципі, ми граємо Шерлоком Холмсом, він відомий чи не на всю Англію (в світі гри), і ставлення до нас відповідне: нас поважають, захоплюються нами, і всіляко сприяють нашим справам, всі - від малолітніх шибеників до інспекторів поліції.

 В кінці гри нам пропонують обрати вбивць для кожної жертви, із попередженням, що якщо ми відповімо неправильно, це ні як не вплине на фінальну заставку (не поганий підхід як на мене). Власне, головного вбивцю я вказав правильно, і викупив "схему", помилившись в кількох моментах, та помилково вважав одного із підозрюваних спільником (хоч і не вбивцею). І тут є один не дуже приємний момент, в тому плані, що в кінці Холмс розповідає, що він раніше здогадався в невинності одного із підозрюваних, і попросив його виконати певні дії, які впливають на подальшу поведінку справжніх злодіїв, але в той же час заплутує (або навіть й веде по хибному сліду) слідство і гравця... І я такий: "Агов, пане Холмсе, а ви не хочете нари погріти за такі вибрики?!", до того ж це не чесно до гравця, який грає саме Холмсом.

 "Sherlock Holmes: The Secret of the Silver Earring" - просто неймовірний крок стрибок від минулої частини в бік якості! Так - тут є певні недоліки, так - я в певних місцях застрягав (і бувало на довго). Але гра абсолютно витягує атмосферою і історією (справою). Граючи - в певний момент СПРАВДІ відчуваєш себе детективом, що проводить розслідування! І цей аргумент перекреслює абсолютно всі недоліки.

Немає коментарів:

Дописати коментар