11 травня 2024

Aperture Desk Job


 Безкоштовна гра, що показує можливості Steam Deck, як я про неї чув.

 Дія відбувається в лабораторіях Апертури - дослідницького центру із серії "Portal", що є конкурентом Чорної Меси із серії "Half-Life".
На початку ми чуємо натхненну промову про важливість, цінність та перспективність нашої роботи. Це відбувається під час спуску на ліфті, і ми можемо спостерігати, якими дивовижними дослідженнями займаються наші колеги... І от, нарешті прибувши на наше робоче місце, трохи розгублений модуль-куратор на ім'я Грейді, інформує нас що, він випадково ввімкнув не той аудіозапис. Після виправлення цієї незначної помилки, ми чуємо настановну промову, яка призначалася нам: "Ей, ти! Вдягай комбінезон і починай працювати, інакше ми тебе звільнимо". Ах так, ще Грейді додає, що комбінезони вже не видають...
Власне, ми - інспектор продукції. А ця продукція, це унітази. Перед нами стіл-панель керування, за допомогою якої, нам потрібно залити воду в бачок туалету, що під'їжджає на конвеєрі, перевірити унітаз, збільшивши в ньому тиск, перевірити функцію біде, перевірити злив, повторити із наступним туалетом...
Через певний час нам трапляється бракований туалет, і в результаті інциденту, до нього в бачок потрапляють кулеметні набої. При перевірці зливу туалету в такому стані, ми отримуємо майже турель... що підкидає Грейді певну ідею. Домовившись із нами, він залишає нас за працею, та обіцяє повернутися із супер-винаходом, за допомогою якого ми вдвох зможемо миттєво піднятися по кар'єрних сходах...

 Те що я написав вище - охоплює десь половину гри "Aperture Desk Job". Справа в тому, що вона повністю проходиться за півгодинки. І в ній неможливо програти, чи застрягти.
Власне, так, це демка. В плані, не обрізаний шматочок більшої гри, а саме ДЕМОнстрація можливостей Steam Deck.
Нас змусять натиснути всі кнопки, пояснять як робити скріншоти, як викликати віртуальну клавіатуру, продемонструють що Steam Deck має сенсорний екран, сенсорні верхівки стіків, та вбудований гіроскоп (останні два пункти, я насправді, навіть не знав).

 Що до сюжету, мабуть правильніше буде сказати - історії, то вона тут є, сповнена сміхуєчками (не більше). Нам доведеться і в тюрмі побувати, і в головному кабінеті керівника нашого відділу. Окремо варто звернути увагу, на розвиток колонії богомолів, що розвиваються на міжповерховому рівні.
Ще варто відзначити, що Грейді - адекватніший і за GLaDOS і за Вітлі, гадаю його справді навіть можна назвати партнером. Ну, йому його дупа звичайно цінніше, та все ж...

 Повноцінно геймплейна частина лише одна - стріляння із турелі, по ворожим турелям на конвеєрах.
Зате окрема подяка за офіційну українську локалізацію, хоча й лише текстову.

 Я трохи затупив, що не запустив "Aperture Desk Job" одразу із появою в мене Steam Deck, бо думаю, що це було б найкращім варіантом ознайомлення, як із грою так і з пристроєм.
Чіплятися до цієї гри (наприклад, що до її короткотривалості) немає жодного сенсу, хоча б через її безкоштовність, ну й крім того, технічно - вона дуже якісно зроблена.
Не знаю чи можна в неї пограти не зі Steam Deck, але й не бачу в цьому сенсу (буде все одно що подивитися проходження на YouTube).

Немає коментарів:

Дописати коментар