15 липня 2024

Friday the 13th: Killer Puzzle


 Давно якось додав цю безкоштовну гру собі в бібліотеку, і от нарешті згадав про неї обираючи в що пограти на SteamDeck під час вимкнень. Як виявилося, вона вже недоступна в Steam, через закінчення ліцензії, але ті хто нею володів, все ще мають до неї доступ. Я це до того, що не лінуйтеся додавати собі безкоштовні ігри одразу в бібліотеку, замість того щоб тиснути "Додати в список бажаного".

 Отож, "Friday the 13th: Killer Puzzle" представляє собою пазл в декораціях "Friday the 13th" і з комічною графікою. Граємо ми легендарним Джейсоном Вурхізом. Його мати, точніше її відрубана голова, дає нам настанови, поради, і взагалі пояснює як грати.
Що ж до самого геймплею, то нам дають невеличкі локації, які поділені квадратами. Джейсон може рухатися тільки про прямій (як тура в шахах), але він не може зупинитися поки щось не стане в нього на шляху. Власне, крім Джейсона на полі розташовані різні об'єкти-перешкоди, а також жертви, яких слід порішати. Зробити це можна врізавшись в них, або загнавши в пастку.

Справа в тому що самі по собі ці жертви не рухаються, але якщо зупинитися на сусідній із ним клітинці або вбити там когось, то жертва перелякається і спробує втекти максимально далеко в протилежний бік. Телефони - навпаки, якщо на них подзвонити (вони пов'язані парами) то звук його дзвінка приманить до телефона всіх хто знаходиться від нього по прямій. Перебивши всіх жертв на полі з'являється "Останній що вижив", от він вже не рухається зовсім, і власне основна задача на кожнім рівні, не просто всіх перебити, а зробити це так, щоб була можливість дістатися до останньої жертви.
Власне, вищезгадані телефони - не єдині об'єкти взаємодії, ще є міни, провалля, вода, вогнища, телепорти... це все діє не тільки на жертв але й Джейсона. Плюс пізніше в грі з'являються поліціянти та спецпризначенці, їх вбивати не обов'язково, але можливо, проте і вони можуть вбити Джейсона.

 Гра пропонує 12-ть тематичних глав (по 13 рівнів в кожній), більшість із яких відносяться до серії фільмів: Табір біля Кришталевого озера, Мангеттен, Космічна станція... але є й нової тематики: Постапокаліпсис, Середньовіччя... Проте на жаль, 4-ти із цих глав можна відкрити тільки через купівлю DLC, а в Steam цього зробити вже не можна...
Також важливим є заставки на старті і в кінці кожної глави, та під час вбивств деяких жертв і на кожному "Останньому що вижив" (на ньому навіть із елементом QTE: треба зупинити стрілочку в зоні вбивства). Вони дуже криваві, і жорстокі несерйозні, та справді кумедні якщо бути знайомим із серією фільмів і поціновувачем трешаків 80-х - 90-х років (їх ще тін-горорами дехто називає).
Ах так, ще ж тут можна обрати зброю, якої прям дуже багато: від туалетного йоржика, до світлового меча. Від обраної зброї буде залежати й анімація вбивства жертв: задушити багетом, забити на смерть рибиною...
Ну і не впустили розробники можливість зробити купу скінів Джейсона: від сільського комбезу із мішком на колові з другої частини, до відновленого і модифікованого тіла із "Jason X".

 Крім основного режиму пазлів, в "Friday the 13th: Killer Puzzle" є ще два. "Щоденне вбивство" - це один пазл-рівень на день, фішка в тому, що якщо пройти підряд серію із 13-ти рівнів, то отримаєш новий скін для Джейсона. А також "Марафон вбивств", який представляє собою (потенційно нескінченну) серію із QTE на "Останньому що вижив", причому зона вбивства постійно зменшується. Тут я зміг взяти лише 27 вбивств підряд, хоча й ДУЖЕ старався, проте нова шкірка Джейсона відкривається на 20-ти вбивствах підряд.

 Що до власного досвіду. Пазли є доволі складні, але якщо вже зовсім застрягли можна попросити голову мами, щоб зробила підказку, або й взагалі вказала шлях до вирішення. Підказку я викликав двічі: раз для демонстрації (коли мама сказала про таку можливість) і раз коли справді не знав що робити (як виявилося там був неочевидний елемент геймплею, про який не розповідали в туторіалі, а саме - коти, яких не можна вбивати, тікають від телефонного дзвінка). Просити маму показати шлях до вирішення рівня мені не довелося.
Основною, і чи не єдиною, проблемою цієї гри, є те що її контент тепер не доступний в повній мірі, навіть за гроші, бо власне немає можливості купити DLC, а це не тільки 4-ри глави, а також і деякі скіни і зброя (які не можливо відкрити в рамках безкоштовної частини гри).
Ну і я мабуть все-таки забагато часу витратив на цю гру, по перше: хотів взяти 13-денну серію із режиму "Щоденне вбивство" (що в мене вийшло), а по друге: надто парився щоб зробити 30 вбивств підряд в режимі "Марафон вбивств" (що в мене не вийшло), при цьому всі доступні глави із основного режиму я пройшов за 4-и дні.

 "Friday the 13th: Killer Puzzle" чудово підійде як для походу в туалет, так і для гри під час вимкнень, або просто під чашечку чаю (тільки не поперхніться від сміхуйок). Щоб було зрозуміло: я б із радістю заплатив би за DLC якби така можливість іще існувала.
Також когось може зацікавити, що ця гра є і для Android.

Немає коментарів:

Дописати коментар