31 серпня 2024

Penumbra


 Перший представник серії, що передувала геніальній "Amnesia: The Dark Descent".
Ще в школі, пам'ятаю, починав в неї грати, але при появі першого ворога в мене все починало настільки гальмувати, що грати далі було неможливо. Так от, недавно відкрив вікі, подивився назву першої частини - "Penumbra: Overture", встановив, запустив, почав грати... і щось не впізнаю, реально якась не та гра, яку я пам'ятав зі школи. До того ж, то наче була безкоштовна гра (не піратська), а цю я купляв в Steam.
Що ж, покопирсавшись ще в "етіх ваших інтернетах", виявив, що в школі я грав саме в "Penumbra" (без підназви), але зараз вона відома як "Penumbra: Tech Demo". Тобто так, то була демка, що поширювалася безкоштовно, і в списки ігор серії її не вносять. Ну але так як вона була все-таки раніше за першу повноцінну гру, то я таки вирішив почати із неї.

 На початку нам розповідають, що після смерті матері головного героя, йому приходить лист від його батька, який покинув їх, ще до народження сина. В листі батько просить прощення, та стверджує що він вже мертвий. До листа було прикладено ключ від банківської комірки, в якій головний герой знайшов стару книжку на незрозумілій мові, та з нотатками свого батька. Із того що вдалося розібрати: його батько був у Гренландії. Не в змозі встояти перед спокусою дізнатися більше про особистість свого батька, головний герой відправляється по його слідах.
Подорожуючи по Гренландії на самоті, герой потрапляє в хуртовину, й знайшовши прихисток в печері, помічає там люк. Із впевненістю в правильності свого шляху, ми залазимо до середини... і тут починається гра.

27 серпня 2024

ArmA III


 Однією із цілей на теперішній рік я обрав собі пройти цю гру. Нюанс в тому, що вона вийшла ще в 2013 році, а останнє ігрове DLC отримала 2020 року... Тобто гра виходила протягом 7-ми років. Самі розумієте скільки там контенту набігло. Та й в принципі, грати в військовий симулятор під час війни - специфічне (неоднозначне) заняття.
Також говорячи саме про третю частину даної серії, неможливо не згадати, що під час її розробки, в процесі збору матеріалів співробітниками чеської компанії "Bohemia Interactive", їх було заарештовано по звинуваченню в шпигунстві на території Греції. Якщо казати простіше, вони фоткали військову базу та прилеглі території. Згодом їх було звільнено під заставу в розмірі 5000 за кожного.
Ну і ще, відео із цієї гри досі поширюються інтернетом під виглядом бойових дій російсько-української війни... Причому, це навіть змусило розробників офіційно звернутися до користувачів із проханням не робити цього.

 Події "ArmA III" розгортаються в майбутньому (вперше в серії), а саме в 2035 році. Проте показана тут "фантастика" цілком приземлена, і не суперечить прогнозам, навіть із 2024 року. Тобто ніяких лазерів та летючих автомобілів.
Місце дійства - острови Алтіс та Стратіс, в Егейському морі (це на сході від Греції). Там наразі триває перемир'я в громадянській війні, між місцевою владою (Республіка Алтіс та Стратіс) та партизанами, які не задоволені діями влади та орієнтацією розвитку країни в бік союзу східних держав - CSAT (Китай, Іран, деякі країни північної Африки...). Невеличка ремарка: роіся - не є членом CSAT, але являється їх союзником. В якості міжнародних наглядачів, на островах присутні війська NATO, вони допомагають місцевим військовим (AAF), і водночас стежать щоб ті не порушували гуманітарні права та правила ведення війни стосовно до партизан.

18 серпня 2024

Takedown: Red Sabre


 Купив цю гру собі і товаришу, ще коли вчився в інституті, за 3 бакси (тоді ще навіть гривні в Steam не було). Пограли, щось навіть пройшли, але чомусь закинули і забули.
Але от з'явилася можливість пограти в неї втрьох, коопом. Правда третьому з нас довелося купляти гру в португальському сегменті (він і справді в Португалії), бо для України купівля цієї гри вже недоступна, а на торентах лежить якась інша версія.

 "Takedown: Red Sabre" це тактичний шутер на кшталт "The Regiment" чи серії "SWAT", принаймні так планувалося. Граємо оперативниками антитерористичного загону. В усіх місіях нас висаджують на локацію зайняту терористами, і нам слід виконати певні цілі: хакнути сервер, знешкодити бомби, звільнити заручників...