26 вересня 2023

Sherlock Holmes: The Awakened - Remastered


 Третя гра про Шерлока від Frogwares. Але я взявся саме за Remastered версію (оригінал не  доступний в Steam), ну і також варто зазначити, що в цьому році вийшов ремейк саме цієї частини. Особливість даної гри ще й в тому, що крім використання творчості Артура Конан-Дойла в основі, вона також спирається і на твори Говарда Філіпса Лавкрафта (першочергово на "Поклик Ктулху"), який є взагалі моїм улюбленим письменником.
Але одразу попереджу про дуже важливу річ: якщо будете грати, ОБОВ'ЯЗКОВО зайдіть в файлик %APPDATA%\Games\<локалізована директорія гри>\setup.ini і змініть параметр frequency на максимальну частоту оновлення екрана, яка підтримується вашим монітором. Інакше використовується низька частота, від чого потім сильно болять очі.

 "Sherlock Holmes: The Awakened" починається із того, що Холмс нудьгує на Бейкер Стріт 221б, і жаліється Ватсону на те що немає жодної цікавої справи: "Схоже, що злочинна романтика вичерпалася в кримінальному світі", каже він.
Прогулявшись до книжкового магазину (потішивши там себе вправою на логіку) та назад, нас перехоплює Ватсон, і просить підійти до маєтку його пацієнта. Виявляється, що в хазяїна цього будинку пропав слуга, якого той привіз із Африки. Поліція запевняє, що парубок найвірогідніше подався до якогось борделю, тож через певний час сам повернеться із порожніми кишенями та багатим досвідом. Але його господар відкидає цю можливість, бо він взагалі нічого не платив своєму робітнику, а той ще й не знає англійської мови, та й не з ким не спілкувався. Оглянувши подвір'я та місце проживання зниклого працівника, не зважаючи на жахливі умови його утримання та цілком логічний мотив для втечі, Холмс все ж знаходить докази, що двоє людей (один із яких іноземець) перелізли через паркан та викрали нещасного, застосувавши на ньому наркотичну речовину.
Саме ця (на перший погляд незначна) справа і дає початок великому розслідуванню, яке нам пропонують провести протягом гри.

16 вересня 2023

Sherlock Holmes: The Secret of the Silver Earring


 Друга гра про Шерлока від української компанії Frogwares. Після не надто вдалої першої - "Sherlock Holmes: The Mystery of the Mummy", розробники попрактикувалися на "Journey to the Center of the Earth" по роману Жуля Верна, і от настав час повернутися до творчості Артура Конан-Дойла.
Одразу відмічу, що ця гра вже нормально запускається на сучасних системах, хоч лише і в форматі 4:3.

 "Sherlock Holmes: The Secret of the Silver Earring" починається із того, що Холмс отримує листа від знайомого із англійського уряду, в якому його просять прибути, в якості гостя, на святковий вечір, що влаштовує заможний підприємець, із нагоди повернення його дочки в Англію, після 6-ти річного навчання в Швеції, а також з настанням її вісімнадцятиріччя. Справа в тому, що на цьому вечері буде виступати оперна примадонна, до репутації якої є певні сумніви, але яку було запрошено також на інше свято, присвячене дню народження англійського парламентаря. Тож Холмса просять переконатися, що вона може бути гідним гостем прийому такого рівня.
Разом з Шерлоком запрошують і Ватсона, тож вони прибувають на цей вечір. І от на його відкритті, під час привітальної промови сера Бромсбі (того самого підприємця), чується постріл, господар падає мертвим, а в бічних дверях гості помічають його дочку в білій куряві, яка ховає щось в свою сумочку. Холмс одразу наказує зачинити двері маєтку... розслідування розпочато!

01 вересня 2023

Sherlock Holmes: The Mystery of The Mummy


 Звичайно, Шерлок Холмс - найвідоміший у світі детектив. І що цікаво, найвідоміша в світі лінійка ігор про Холмса створена саме українською компанією "Frogwares". Хлопаки вже створили 14-ть ігор для різних платформ, включаючи навіть Nintendo DS, і судячи з усього не планують зупинятися.
Я ж звісно купив майже всі ці ігри (не рахуючи консольних ексклюзивів і останньої на даний момент), і от нарешті вирішив познайомитися із ними. Ну і з чого починати, як не із найпершої (яка є взагалі першою грою компанії)?!
Ще, мабуть, варто попередити, що я таки вкрай рідко брався за point-and-klick квести: не рахуючи жменьки всіляких руссо-квестів (типу "ШтЫрлиц"), в пам'яті спливає лише "1953: KGB Unleashed".

 "Sherlock Holmes: The Mystery of The Mummy" - безкоштовна в Steam, проте із дуже низькими оцінками. Причиною цього, першочергово, є те що на сучасних операційних системах в грі не працює миша (просто стрибає на місці). І на жаль, фікс для цього не такий простий, як хотілося б, ще й в якості побічного ефекту змушує грати ТІЛЬКИ в віконному режимі.
Найкращий, як на мене, опис фікса знаходиться тут: посилання на YouTube.