28 грудня 2023

Silent Hill: Ascension (Android)


 Ну що ж, от і прийшла пора нового "Silent Hill", першого із пачки анонсованих, після довгої перерви.

 "Silent Hill: Ascension" являє собою інтерактивний серіал, причому про це було заявлено ще в анонсі, і тому я абсолютно не розумію кіпіш із приводу того, що "там не можна керувати"...
Але, все ж таки, що це таке? Це CG серіал, що транслюється щоденно, частинками епізодів по 5-8 хвилин на день (один епізод 30-50 хв). Потім, протягом доби відбувається голосування серед глядачів (як має вчинити той чи інший персонаж в певній ситуації), від результатів якого залежить подальший розвиток сюжету.
Як на мене, то звучить доволі непогано. Тобто події розвиватимуться не завжди як хочеш саме ти, але свою частинку впливу має кожен.
Ну і з приводу питання: "а чи це можна вважати грою", скажу що є візуальні новели (які я точно вважаю іграми), в яких взагалі немає вибору дій, тож однозначно - так.

 Що до сюжету, нам паралельно подають дві окремі історії.
Одна відбувається в США, в штаті Пенсільванія. Розповідається про місцевий культ. Одна з головних героїнь - Рейчіл, проводить обряд приєднання нового учасника - дівчини на ім'я Джой, яку вбиває монстр, що раптово з'являється нізвідки. Коли Рейчіл приходить до тями, інші члени культу розказують їй, що тіло Джой вже забрала поліція, а її смерть пов'язана із аневризмом. Після того як Рейчіл розповіла про те що сталося і що вона бачила, голова культу - Ксав'єр, приходить до висновку, що Рейчіл - обрана, і має провести всіх крізь темряву до світла... звичайна культистська хрінь... Як написано в священних писаннях цього культу: "хоча інші бачили монстрів, я бачив порятунок", що до речі є чи не єдиним посиланням до оригінальної серії. Рейчіл, все частіше починає бачити монстрів, а її чоловік - Ерік (якого вона також затягла до культу, але нічого йому не розповідає, бо він тільки нещодавно приєднався) дружить із братом Джой - Тобі, який люто ненавидить цей культ.

04 грудня 2023

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat


 Остання гра запланованого мною марафону по франшизі, який я розпочав на початку жовтня, і хотів пройти протягом осені, бо "S.T.A.L.K.E.R." - це осінні ігри. Так от, забігаючи наперед: останній мій сейв в цій частині, який гра робить прямо перед фінальною заставкою, датовано 30/11/2023 в 23:52... так що ледь-ледь встиг, хоч і "пропилососив" там геть усе.
Знов грав на складності "Ветеран" із вимкненим прицілом-хрестовиною.
Ну і ще, можу похизуватися, що я був присутній на "S.T.A.L.K.E.R. - FEST 2009", присвяченого виходу цієї гри.

 "S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat" - є продовженням оригінальної гри (S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl). Після вимкнення Міченим Випалювача Мізків, всі ломанулися до центру Зони: хто до Клондайку Артефактів, хто до всемогутнього Виконавця Бажань, хто за розгадкою таємниці виникнення Зони...
Військові також не проспали момент, і почали операцію "Фарватер": десятки військових гелікоптерів із десантом, були направлені до центру Зони, із завдання взяти його під повний контроль. Проте операція провалилася. Із невідомих причин зв'язок із усіма бортами було перервано, а самі гелікоптери потерпіли аварій в різних ділянках Зони. Для розслідування причин провалу, СБУ виряджає свого оперативника під прикриттям - майора Дегтярьова, в минулому досвідченого сталкера. Саме його нам і дають від керування, вже за Випалювачем Мізків. Відомі місця падіння декілько гелікоптерів, всю іншу інформацію нам належить збирати самотужки.

09 листопада 2023

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky


 Друга гра франшизи, приквел. Найчастіше вважається гіршою з трьох.
Цей раз проходив на складності Ветеран, із вимкненим прицілом-хрестовиною. Вперше - саме Steam версію, та на широкоформатному екрані 16:9 (24").

 "S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky" починається приблизно за півроку до подій першої гри, й пояснює як Мічений опинився в Вантажівці Смерті.
Головний герой цієї частини - найманець на прізвисько Шрам. Ведучи Зоною групу учених, вони потрапляють під надпотужний Викид. Прийшовши до тями, головний герой дізнається, що він єдиний вцілілий з групи. Його знайшли і принесли на свою базу члени майже нікому невідомого угруповування Чисте Небо. Їх мета - вивчення Зони, та пошук можливості співіснування з нею. Вони з усіх сил намагаються приховувати свою діяльність, для того щоб їх не втягли в розбірки між іншими угрупуваннями, тож і основна база в них знаходиться на болотах.
Також лідер Чистого Неба - Лебєдєв, пояснює Шраму, що те що він вижив після такого потужного Викиду - не просто збіг, так само як і той факт, що його взагалі ЗНАЙШЛИ на болотах. До того ж, огляд показав, що його організм зазнав впливу на молекулярному рівні, й він став сильнішим, швидшим, витривалішим... проте кожен наступний Викид, хоч ніби як і заряджає Шрама енергією, проте й поступово вбиває його, бо організм просто не може витримати такого перевантаження.
За наявною в Чистого Неба інформацією, цей надпотужний Викид відбувся не просто так. Це реакція Зони на ЩОСЬ. Раніше Зона знаходилася в певній стабільності, придатній для аналізу та прогнозування. Так само і її гості - сталкери, угруповування міцно тримали свої території, безпечні шляхи - розвідані, місця знаходження артефактів - визначені, проходи до центру Зони заблоковані... Та після цього останнього Викиду все змінилося, Зона - повністю перекроїлася, на раніше безпечних шляхах тепер можна й не пройти від нових аномалій, зате відкрився доступ в місця куди раніше було - зась. І люди в Зоні змінилися, раптово, наче з ціпка зірвалися, почалися сутички за нові території, розпочалася велика війна між угрупуваннями.

21 жовтня 2023

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl


 Спеціально дочекався початку осені щоб стартонути марафон по цій серії, це ж бо най-осінніша ігрова серія.
Звісно я вже багато разів проходив всі (на даний момент - три) частини, в тому числі і на найвищій складності, та й офіційні збірки оповідань до кожної гри - давно прочитані. Проте раніше я грав лише в дискові версії, але файні хлопці із GSC зробили такий подарунок: ввівши на офіційному сайті ключ для мережевої гри, отримуєш ключ активації цієї гри в Steam, так всі три частини й опинилися в моїй бібліотеці Steam (це було дуже давно, тепер такої можливості немає).
Минулий досвід показав, що грати на найвищій складності недуже приємно, тому цей раз проходив на "Ветерані", звісно із офіційною українською локалізацією, та для різноманітності - вимкнув собі приціл-хрестовину. Ах так, і це виходить, що я вперше грав саме в цю частину на широкоформатному 16:9 моніторі (24"), до цього гравши тільки на 4:3 (18").

 Події "S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl" відбуваються в альтернативній реальності, де в 2008-му році, в Чорнобильській Зоні Відчуження стався потужний вибух, згідно із супутниковими знімками - епіцентр якого знаходиться за кілометр від ЧАЕС. Всі евакуаційні та експедиційні заходи провалились, бо майже кожен, кого було відправлено до нової Зони, гинули через невідомі раніше науці аномальні утворення та високий рівень радіоактивності. Згодом площа Зони раптово сильно збільшилася, поглинувши багато військових із технікою та лабораторій, що були встановлені по периметру...
Пройшов певний час, і в Зону почали пробиратися поодинокі люди, хтось - із цікавості, хтось - тікаючи від закону, хтось - намагаючись збагатитися шляхом збору інформації, аномальних зразків, чи просто мародерством... Тих одинаків стали називати сталкерами. Багато із них гинули, та хто повертався - приносив звідти дивні-дива - артефакти, які мали фізіологічний вплив на людей (як позитивний, так і негативний). Ці "подарунки" Зони мають не тільки велику наукову цінність, але й коштують велику суму грошей на чорному ринку, тож кількість сталкерів тільки зростала.

26 вересня 2023

Sherlock Holmes: The Awakened - Remastered


 Третя гра про Шерлока від Frogwares. Але я взявся саме за Remastered версію (оригінал не  доступний в Steam), ну і також варто зазначити, що в цьому році вийшов ремейк саме цієї частини. Особливість даної гри ще й в тому, що крім використання творчості Артура Конан-Дойла в основі, вона також спирається і на твори Говарда Філіпса Лавкрафта (першочергово на "Поклик Ктулху"), який є взагалі моїм улюбленим письменником.
Але одразу попереджу про дуже важливу річ: якщо будете грати, ОБОВ'ЯЗКОВО зайдіть в файлик %APPDATA%\Games\<локалізована директорія гри>\setup.ini і змініть параметр frequency на максимальну частоту оновлення екрана, яка підтримується вашим монітором. Інакше використовується низька частота, від чого потім сильно болять очі.

 "Sherlock Holmes: The Awakened" починається із того, що Холмс нудьгує на Бейкер Стріт 221б, і жаліється Ватсону на те що немає жодної цікавої справи: "Схоже, що злочинна романтика вичерпалася в кримінальному світі", каже він.
Прогулявшись до книжкового магазину (потішивши там себе вправою на логіку) та назад, нас перехоплює Ватсон, і просить підійти до маєтку його пацієнта. Виявляється, що в хазяїна цього будинку пропав слуга, якого той привіз із Африки. Поліція запевняє, що парубок найвірогідніше подався до якогось борделю, тож через певний час сам повернеться із порожніми кишенями та багатим досвідом. Але його господар відкидає цю можливість, бо він взагалі нічого не платив своєму робітнику, а той ще й не знає англійської мови, та й не з ким не спілкувався. Оглянувши подвір'я та місце проживання зниклого працівника, не зважаючи на жахливі умови його утримання та цілком логічний мотив для втечі, Холмс все ж знаходить докази, що двоє людей (один із яких іноземець) перелізли через паркан та викрали нещасного, застосувавши на ньому наркотичну речовину.
Саме ця (на перший погляд незначна) справа і дає початок великому розслідуванню, яке нам пропонують провести протягом гри.

16 вересня 2023

Sherlock Holmes: The Secret of the Silver Earring


 Друга гра про Шерлока від української компанії Frogwares. Після не надто вдалої першої - "Sherlock Holmes: The Mystery of the Mummy", розробники попрактикувалися на "Journey to the Center of the Earth" по роману Жуля Верна, і от настав час повернутися до творчості Артура Конан-Дойла.
Одразу відмічу, що ця гра вже нормально запускається на сучасних системах, хоч лише і в форматі 4:3.

 "Sherlock Holmes: The Secret of the Silver Earring" починається із того, що Холмс отримує листа від знайомого із англійського уряду, в якому його просять прибути, в якості гостя, на святковий вечір, що влаштовує заможний підприємець, із нагоди повернення його дочки в Англію, після 6-ти річного навчання в Швеції, а також з настанням її вісімнадцятиріччя. Справа в тому, що на цьому вечері буде виступати оперна примадонна, до репутації якої є певні сумніви, але яку було запрошено також на інше свято, присвячене дню народження англійського парламентаря. Тож Холмса просять переконатися, що вона може бути гідним гостем прийому такого рівня.
Разом з Шерлоком запрошують і Ватсона, тож вони прибувають на цей вечір. І от на його відкритті, під час привітальної промови сера Бромсбі (того самого підприємця), чується постріл, господар падає мертвим, а в бічних дверях гості помічають його дочку в білій куряві, яка ховає щось в свою сумочку. Холмс одразу наказує зачинити двері маєтку... розслідування розпочато!

01 вересня 2023

Sherlock Holmes: The Mystery of The Mummy


 Звичайно, Шерлок Холмс - найвідоміший у світі детектив. І що цікаво, найвідоміша в світі лінійка ігор про Холмса створена саме українською компанією "Frogwares". Хлопаки вже створили 14-ть ігор для різних платформ, включаючи навіть Nintendo DS, і судячи з усього не планують зупинятися.
Я ж звісно купив майже всі ці ігри (не рахуючи консольних ексклюзивів і останньої на даний момент), і от нарешті вирішив познайомитися із ними. Ну і з чого починати, як не із найпершої (яка є взагалі першою грою компанії)?!
Ще, мабуть, варто попередити, що я таки вкрай рідко брався за point-and-klick квести: не рахуючи жменьки всіляких руссо-квестів (типу "ШтЫрлиц"), в пам'яті спливає лише "1953: KGB Unleashed".

 "Sherlock Holmes: The Mystery of The Mummy" - безкоштовна в Steam, проте із дуже низькими оцінками. Причиною цього, першочергово, є те що на сучасних операційних системах в грі не працює миша (просто стрибає на місці). І на жаль, фікс для цього не такий простий, як хотілося б, ще й в якості побічного ефекту змушує грати ТІЛЬКИ в віконному режимі.
Найкращий, як на мене, опис фікса знаходиться тут: посилання на YouTube.

25 серпня 2023

Halo 3


 Після проходження "Halo 2: Anniversary" (яка мені дуже сподобалась) я зробив довгу паузу, під час якої прочитав "Halo: the Fall of the Reach" (передісторія, створення Мастера Чіфа) та "Halo: The Flood" (переказ подій першої гри із додатковою інформацією, дуже рекомендую прочитати ПЕРЕД другою частиною). І от нарешті вирішив, що таки пора повернутися до проходження цієї серії.
Грав в версію, також, із "Halo: The Master Chief Collection", на Героїчній (передостанній) складності, на клаво-миші.

 "Halo 3" починається із того, що Мастер Чіф валяється в джунглях на Землі, в заблокованому Мельнірі без ознак життя, його знаходить чорношкірий капітан із сигарою (замість імені, він мені запам'ятався саме так). Розблокувавши костюм Чіфа, і вже ледь не пустивши "скупу чоловічу сльозу", наш головний герой в гірших традиціях фільмів 80-х (гра, нагадаю, 2007-го) схоплюється на ноги в стилі "Пфффф... Та то фігня".
Також в цьому загоні десантників присутній Арбітр, раси Елітів. І чорношкірий командир ледь встигає зупинити 117-го, від вбивства нового союзника. Тут мушу зізнатися, що мені довелося відкривати YouTube і дивитися на чому там закінчилися розповідь про Спартанця й, банально, чому він валяється в лісі... А це через те, що головним героєм минулої частини я вважаю саме Арбітра, тож його сюжетну гілку я таки добре пам'ятав на відміну від подій пов'язаних із Чіфом...

19 серпня 2023

Contra: Anniversary Collection


 Ну що тут скажеш: коли хочеться зіграти в Contra, ти береш і граєш в Contra!
Звісно, я не зміг знехтувати можливістю саме купити цю гру, а єдиний спосіб це зробити на PC, це отримати її в складі збірки "Contra: Anniversary Collection".
В дитинстві на "типу Dendy" (Lifa SM-888-II) в мене була перша "Contra" та на довгий час брав в когось "Super C", і соромно зізнатися, але я їх тоді так і не пройшов. Тож треба виправлятися!

 Отож, ця збірка містить, по суті, 7 унікальних ігор, про них більш детально буде нижче, а тут я хочу сказати пару слів про феномен цієї серії загалом.
По суті, всі представлені тут ігри це сайд-скрол шутери, але що їх робить особливими? Щоб не тягнути кота за причандалля, та не грати в філософію, скажу просто - КОНТРОЛЬ! Під час стрибка ми можемо керувати польотом нашого персонажа (в більшості частин він навіть згруповується, що дозволяє, буквально, маневрувати між ворожих куль), а також можна вести вогонь в будь який момент у 8-ми напрямках (ліво, право, вгору, вниз, та по діагоналях). Звучить як дуже проста формула, але насправді ЧОМУСЬ мало хто її використовував.

15 липня 2023

Delta Force


 Це найстарший тактичний шутер від першої особи із відомих мені. Хоча саме ця частина і не викликала в мене ностальгійних почуттів, бо раніше я в неї не грав (на відміну від "Delta Force: Land Warrior").

 "Delta Force" дає можливість зіграти в ролі оперативника одноіменного військового підрозділу спеціальних операцій. Із особливостей - фокусування на серйозності. Тобто перед нами велика відкрита локація, на якій потрібно виконати одну або декілька завдань. Причому, як це зробити - вирішує сам гравець. Ми вбиваємо ворогів одним-двома влучаннями, так само і вороги можуть вбити нас.

 По суті нам доступні 5-ть кампаній в різних країнах (від 6 до 10 місій в кожній):

  • Перу - операції проти наркокартелю;
  • Чад - операції проти терористів, що викрали якогось високопосадовця;
  • Індонезія - операції проти терористів, що захопили біологічну зброю;
  • Узбекистан - втручання в громадянську війну, яку розпочав один із генералів;
  • Нова Земля (росія) - операції проти військових-путчистів, що захопили ядерну зброю і вимагають відставки президента роісї, погрожуючи розпочати Третю Світові Війну.

01 липня 2023

Homefront: The Revolution

 

 Мені оригінальна частина "Homefront" не сподобалась (це м'яко кажучи), а саме за цю частину я взявся бо хотілося просто побігати-постріляти, в щось не складне, що непогано виглядає, та не відволікаючись на сюжет, відключивши мозок...

 "Homefront: The Revolution", як виявилося, не є продовженням першої частини. По сюжету тут спільного тільки те, що США знаходиться під окупацією КНДР (Північної Кореї) і ми граємо за партизан. Ах так, ще тут також є Голіафи.
Отож, в показаній нам альтернативній реальності, в 70-х роках в КНДР створюється компанія "APEX", яка з часом розвивається від офісу в гаражі до провідної міжнародної компанія по розробці і виготовленню електронних приладів, включаючи військовий сегмент. Тим часом в США фінансова криза і військові поразки на Близькому Сході, навіть враховуючи те що вони активно закуповують озброєння саме в "APEX". З рештою в 2020-х роках, США не може зробити виплати по зовнішньому боргу (прям мрія кожного ватника) і фактично втрачає владу всередині країни, що призводить до голодних бунтів і масових заколотів. Це стає приводом для КНДР ввести своїх миротворців на територію США. Відбувається це фактично без опору, бо вся зброя "APEX", придбана Штатами, була просто вимкнена зі сторони корейців.
Спочатку КНДР постачає гуманітарну допомогу, та оголошує своєю метою встановлення стабільної політичної влади для відбудови країни. Та згодом красива ширма спадає, і стає очевидним, що вони просто захопили країну і встановлюють в ній фашистський режим. Це звісно призводить до створення повстанських угруповань, але ще не всі готові визнати нову реальність, і дехто навіть звинувачує бійців спротиву за "розгойдування човна". Власне, так - передісторія менш цікава ніж в попередній частині, як на мене.

14 червня 2023

Final Fantasy X-2 - HD Remaster

 Я вже не одноразово казав наскільки особливою для мене стала "Final Fantasy X". І от ще одна особливість - це перша частина, за спінофф якої я взявся (до цього граючи виключно в номерні частини). Причина в цьому дуже проста - моє жлобство.
Справа в тому, що купити "Final Fantasy X" на ПК можна тільки в складі збірки "Final Fantasy X/X-2 - HD Remaster", до якої також входять короткометражка "Final Fantasy X - Eternal Calm", власне "Final Fantasy X-2", "Final Fantasy X-2 - Last Mission" та радіодрама "Final Fantasy X - Will". І пропустити те за що я віддав грошики, вищезгадане жлобство - мені не дозволяє. Але давайте по порядку, та майте на увазі, що тут спойлеряться події і закінчення оригінальної "Final Fantasy X".

 Почнемо з "Final Fantasy X - Eternal Calm". Це невелике відео є сюжетним зв'язком між основною грою (X) та її спіноффом (X-2).
Минуло 2-а роки після того як Юна з друзями перемогла Гріх... Два роки Спокою в Спірі... Два роки, як зник Тідус. Юна живе на рідному острові - Бісейді, та виконує функції священика і радника, всіляко намагаючись вберегти себе від багатьох спроб маніпулювання нею та її ім'ям з боку нових формувань та спільнот, що з'явилися після розпуску ордену Євон. Допомагають їй в цьому Вакка та Лулу, які вже одружились і чекають на дитину.
Та якось на цей острів припливає Рікку, і передає Юні сферу із відеозаписом, на якому за ґратами сидить молодий хлопець, "дуже" схожий на Тідуса, та каже тому хто робить цей запис, що він не мав вибору, бо намагався врятувати "її". Цю сферу знайшов Кімарі на горі Гагазет. Тож підбурювана енергійною Рікку, Юна залишає свій тягар "тієї що принесла Спокій" позаду, і навіть не чекаючи Вакку та Лулу відправляється в подорож для того, щоб розгадати таємницю знайденої сфери і з надією знайти Тідуса.

10 травня 2023

SOMA


 Щось я дуже давно в горори не грав, хоча нам зараз і в реалі жахіть вистачає, та менше з тим... Хотілося взятись за щось не надто стрьомне, і я звернув увагу саме на цю гру бо попередньою грою тих самих розробників була "Amnesia: A Machine for Pigs", яка прям дуже філософська та НАБАГАТО менш страхітлива ніж "Amnesia: The Dark Descent", що є візитівкою компанії. Ну і банально, їх попередні ігри мені дуже сподобались.

 "SOMA" розповідає про молодого канадця із Торонто на ім'я Саймон, який потрапив у ДТП в якому загинула його дівчина. Сам же Саймон отримав ушкодження мозку, тож надмірний емоційний стан або стрес можуть його вбити. Проте, прогнози лікарів стримано оптимістичні, головне берегти себе, приймати ліки і приходити на процедури по відкачуванню крові.
Більше того, головному герою пропонують пройти курс експериментальної діагностики. Вона включає в себе сканування мозку, на основі чого створюється нейронна копія, за допомогою якої можна перевірити різні методи лікування для визначення найоптимальнішого, при цьому не ризикуючи нашкодити, власне, пацієнту.

28 квітня 2023

LEGO. The Hobbit


 Ну от я і дістався до проходження останньої запланованої гри по "Гобіту", правда, вже під час читання "Володар перснів: Дві вежі".

 Цього разу в історію вдаватися не буду, бо описував її в контексті "The Hobbit" для PS2. Єдине що, "LEGO. The Hobbit" - все таки опирається на екранізації від "Warner Bros." а не на книгу, тому в нас орки замість гоблінів...
По самій грі, це звісно пригодницький екшон, зі змінним виглядом (від третьої особи, згори, та сайд скроллер), з купою різних персонажів з унікальними уміннями, комбінуючи які треба вирішувати часті але нескладні пазли.

 Як і в "LEGO. The Lord of the Rings", тут присутнє повне озвучення персонажів, та й графіка значно ліпша ніж в "LEGO. Harry Potter: Years 1-4". Я б навіть сказав, що тут графіка довколишнього світу ЗАНАДТО хороша, що псує враження своєю реалістичністю в LEGO сеттингу.
Також сюжетні заставки аж занадто копіюють фільми, а сміхуєк мало і здебільшого НАДТО пласкі. Взагалі таке враження, що розробники забули що це LEGO гра... ну не повинно в грі такого типу бути СТІЛЬКИ згадок про смерть! Щоправда ситуація трохи поліпшується коли починаються події другого фільму.

01 квітня 2023

Final Fantasy X - HD Remaster


 Ну от, нарешті це сталося, я пройшов першу КУПЛЕНУ Фіналку. Крім того, не дивлячись на те, що до цього мною були пройдені ВСІ попередні номерні частини, саме ця гра також стала першою, в яку я грав на великому екрані (40''), та ще й вперше проходив на англійській мові, і вперше PC версію...
Тож забігаючи наперед, очевидно, що ця частина стала для мене особливою.

 "Final Fantasy X" починає свою розповідь зі знайомства із хлопцем на ім'я Тідус (це його історія), він дуже успішний і популярний гравець у Бліцболл. Це щось типу грубого підводного поло, причому гравці під час матчу плавають всередині водяної кулі, яка знаходиться в повітрі, в центі стадіону-арени. І так, гравці під час гри не мають можливості дихати, тож і грають не надто довго, навіть незважаючи на те, що тутешні спортсмени можуть затримувати дихання на нереальний час.
Отож, Тідус пробиваючись крізь натовп фанатів якраз поспішає на матч, що відбудеться на домашній арені його команди, яка представляє місто Занарканд. Поєдинок починається, та в розпал битви місто атакує величезне створіння схоже на летючого кита. І так, звук авіаційної тривоги змусив мене полізти в телефон, щоб переконатися, ще це тільки в грі.
Тікаючи від руйнувань, головного героя зустрічає Аурон - старий друг його батька. Власне, сам батько Тідуса - Джект, найкращій гравець в історії Блітцболлу (та далеко не найкращій батько), зник десять років тому. Аурон каже, що істота яка напала на місто називається Гріх, а потім передає Тідусу меч, який нібито належав Джекту. Разом вони пробиваються крізь ряди монстрів, яких породжує Гріх, та зрештою вихром їх обох засмоктує в середину Гріха.

20 лютого 2023

Left 4 Dead


 Мабуть дивно писати коментар на настільки легендарну і (вже) стареньку гру, але це - частина мого "ритуалу" завершення ігор.

 Отож, події "Left 4 Dead" відбуваються під час зомбі-апокаліпсису. Четвірко вцілілих (ветеран війни у В'єтнамі - Білл, байкер - Френсіс, дівчина - Зої та чорношкірий офісний працівник - Луїс) намагаються вижити і втекти із зараженого регіону.
Подається сюжет у вигляді шести кампаній. Перша починається із моменту закінчення (офігенної) стартової заставки, кожна наступна - є продовженням попередньої. Стилізовані ці кампанії під фільми, і під час завантаження нам показують постер до цього фільму, з підписом - який гравець (реальний) в ролі якого персонажа (з вище перелічених), ботів же підписано як "в ролі себе". Кампанії містять від 2-х до 5-ти місій, що розділені безпечними кімнатами із припасами. В кінці останньої місії кожної кампанії - завжди евакуація (на гелікоптері, потязі, літаку...).

18 лютого 2023

The Hobbit (PS2)


 Я тут "The Hobbit or There and Back Again" Толкіна прочитав... ну і був настільки в захваті, що передивився трилогію фільмів по цій книзі... і знову був у захваті. Вже збирався пограти в "LEGO. The Hobbit" (яка спирається саме на фільми), навіть встановив її, аж раптом спливло, що існує гра "The Hobbit", яка базується якраз на книзі. Тож я вирішив почати з неї.
Не дивлячись, що ця гра виходила на багатьох платформах, в тому числі і на PC, я взявся саме за PS2 версію, тому що саме на другій Плойці пройшов трилогію ігор по "Володарю Перснів". Єдине що - грав я все-таки на PS3, через зворотню сумістність.

 У норі попід землею жив собі гобіт. Ні, не в бридкій брудній вологій норі, де звідусіль стирчать хвости хробаків і смердить тванню, але й не в сухій і порожній піщаній норі, де ні на що присісти й нічого з'їсти: то була гобітська нора, а отже, - з усіми вигодами... Саме так розпочинається ця історія, і в книзі, і в грі, тож знайомтесь з головним героєм - гобітом на ім'я Більбо Торбин.
Одного дня Більбо зустрів у себе на подвір'ї чарівника - Ґандальфа, який шукав спільника для ватаги ґномів, що зібралися вирушити у далеку мандрівку до Самотньої Гори, в якій спить дракон - Смоґ, що свого часу вигнав з неї ґномів, заволодівши всіма їхніми багатствами. На чолі загону виступає Торін Дубощит - нащадок колишніх правителів Самотньої Гори. Власне, Ґандальф взяв на себе клопіт підібрати останнього учасника їхньої пригоди - "зломщика", тобто того, хто зможе поцупити скарби з під носа у сплячого дракона... Ну і очевидно, що вибір пав на бідолашного Більбо. Отож, сам не розуміючи як він погодився на цю авантюру, наш герой, разом з ґномами та чарівником, відправляється в путь через Імлисті Гори та Морок-Ліс в лігво Смоґа Величного.

15 лютого 2023

Serious Sam: The First Encounter


 Ех, і знову я тут, знову я граю в першого Сема.
Чому? Тому що запропонував товариш пробігтися в коопі, а я завжди - за.
Чому не в HD версію? Тому що не так давно я пройшов VR версію, а вона є саме HD версією в віртуальній реальності. Та й насправді було цікаво, як самий-самий оригінал виглядатиме зараз.

 Не буду в N-ний раз переказувати, про що тут, та як у це грати, але хочу звернути на дещо увагу, і почну з неочікуваного, тож не лякайтесь...
Всі знають хто такий Нікола Тесла, проте не багато хто знає про його теорію "Простору Ідей" (ну принаймні, дехто йому її приписує). Суть в тому, що всі винаходи та відкриття, які коли-небудь були та будуть зроблені вже існують в деякому "Просторі Ідей". Коли проходить час, той простір відкривається і Ідея з'являється в свідомості деяких індивідів. На підтвердження цієї теорії приводять існування безлічі фактів одночасного винайдення чогось, незнайомими людьми в різних куточках планети (для нас, мабуть, найвідомішим прикладом є винайдення радіо - Попов і Марконі).
Але менше з тим, я ще один приклад приніс: "Serious Sam: The First Encounter" (PC - 21.03.2001) та "Halo: Combat Evolved" (XBox - 15.11.2001). Ці ігри вийшли в один рік, на різних платформах, від хорватів та американців відповідно. От чесно, не вірю, що там хтось щось в когось вкрав (такі ігри за один рік не робляться), тож давайте порівняємо.

23 січня 2023

ToeJam & Earl: Back in the Groove!


 Звернув увагу на цю гру після перегляду одного із випусків "James & Mike Mondays" по оригінальному "ToeJam & Earl" для Sega Genesis, як виявилося, ремейком якої є дана гра. Вона чудово грається локальним кооперативом (на одному екрані), тож я купив її і відклав до пулу, з якого ми з двоюрідним братом обираємо в що погамати. Ну і от нарешті настав час.

 Зустрічайте: ТоДжем та Ерл - два фанкових космо-хлопака із планети Фанкотрон. Взявши без дозволу космічний корабель у місцевого авторитета, щоб вразити дівчат - Лаванду та Латішу, вони вчотирьох відправляються потусуватися по галактиці. Пролітаючи повз планету Земля, вони відмічають, що вона занадто тиха, і вирішують "розтрусити" її, ввімкнувши якомога гучніше музику. Та випадково переплутавши кнопки на тодпеді корабля, замість підсилення басів вони створюють чорну діру, в яку засмоктує і Землю і корабель наших героїв. В результаті Земля стала пласкою і, так би мовити, багатоповерховою, а корабель прибульців розламався на 10-ть частин, які розкидало по різним рівням (поверхам) нової Землі.
Власне, щоб не пасти в немилість справжнього власника корабля, але й зовсім не панікуючи, друзі вирушають в подорож по новоствореній Землі, аби зібрати свій транспорт до купи.

14 січня 2023

Gauntlet: Slayer Edition


 Чергова кооперативна гра, яку ми зі знайомим обрали для проходження. Я грав на клаво-миші, товариш - на геймпаді.
В принципі серія "Gauntlet" доволі стара та відома. Ми з тим самим чуваком навіть намагалися пограти в "Gauntlet" (1988) на NES, але не пішло.

 "Gauntlet: Slayer Edition" (також відома як "Gauntlet 2014") -  це, свого роду, ремейк першої частини франшизи. Вигляд згори, камера прикріплена до ваших персонажів (тобто дуже далеко розійтися не вийде), пересуваємося по кімнатах і аренах, що з'єднані між собою коридорами. Кімнати часто блокуються і залишаються закритими, доки не переб'ємо всіх ворогів. Є й використання ключів для відкриття наступних кімнат, проте на відміну від оригіналу (де КОЖНА кімната була замкнена на ключ), це відбувається не так вже й часто.

11 січня 2023

Prodeus


 Обираючи із товаришем гру для кооперативного проходження, ми вирішили залізти в Steam, встановити фільтри пошуку на кооперативну гру, і знайти якийсь "ноунейм", щоб спробувати його здолати. Так ми знайшли "The Wastes"... але вона виявилася кидаловом (хоч взяли і за копійки), бо для гри в кооперативі потребувала спочатку створити таку місію в редакторі...
А потім ми натрапили на "Prodeus".

 Ця гра дуже вдало косить під FPS старої школи, і здебільшого навіть відповідає цьому: деякі об'єкти зображені як двовимірні спрайти, графіка піксолізована (використано відповідний фільтр), сюжет майже відсутній, завдання в стилі "знайди жовтий ключ", аптечки та набої треба підбирати, купа секретів, та ще більше ворогів... Але візуальні ефекти використані сучасні, і не тільки освітлення та пейзажі, а також галони крові - що розлітається навсібіч, та вогонь - що плавно танцює на тілах переможених ворогів...
Власне, достатньо переглянути будь-який ігроладний трейлер щоб зрозуміти, що гра із себе представляє.